latinica  ћирилица
22/06/2016 |  16:31 | Аутор: СРНА

Савчић: Успоставити Сабор српског борца

Скупштина Борачке организације Републике Српске донијела је данас закључак о успостављању института сабора српског борца, рекао је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

Савчић је рекао новинарима у Источном Сарајеву да ће сабор имати улогу да рјешава проблеме борачке популације на сасвим другачији начин, уколико не буду постигнути резултати кроз дијалог.

"Све ћемо ово додатно разрадити кроз одлуку Предсједништва БОРС-а", појаснио је Савчић.

Он је навео да је сабор још заснован на идеји, али да је основна замисао да окупља борце и врши притисак на институције које не рјешавају проблеме борачке популације.

Савчић је додао да је осим закључка о успостављању сабора српског борца, на сједници Скупштине БОРС-а у Источном Сарјеву донесена и Изјава у којој је наведено да су борци најзаслужнији за стварање Републике Српске.

"Први пут смо за ове непуне двије године на Скупштини БОРС-а имали конкретне потезе. Данас смо усвојили Изјаву у којој се наводи да су борци најзаслужнији за стварање Српске у четворогодишњем крвавом рату", каже Савчић.

Он је истакао да је у Изјави наглашено да је у рату више од 23.000 бораца дало живот, да је неколико десетина хиљада рањено и да су многи остали инвалиди.

Са данашње сједнице Скупштине БОРС-а упућен је захтјев извршној и законодавној власти да се одмах приступи измјени Закона о удружењима и фондацијама Републике Српске и да се Борачкој организацији због историјске улоге обезбиједи статус од посебног интереса за Српску.

Скупштина БОРС-а усвојила је и извјештаје о раду у протеклом периоду, те планове рада за наредни, а разговарано је и о важним питањима, попут статуса и положаја бораца.

Савчић се раније данас састао са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Самарџијом.

Делагација БОРС-а, на челу са Савчићем, положила је и вијенац на Војничком гробљу у Миљевићима и одала почаст погинулим саборцима.