latinica  ћирилица
22/06/2016 |  16:16 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Обиљежено 18 година од отмице српских рудара на КиМ

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији данас је поводом 18 година од отмице српских рудара у "Белаћевцу" отворило Спомен-собу у знак сјећања на киднаповане и убијене на Косову и Метохији од 1998. до 2004. године.
Отворена спомен соба - Косметске жртве - Фото: ТАНЈУГ
Отворена спомен соба - Косметске жртвеФото: ТАНЈУГ

Предсједник Удружења Симо Спасић истакао је да је 22. јун веома важан за породице жртава које су прошле пакао сурових отмица и прецизирао да је у Спомен-соби у згради "Београђанка" изложено 2.500 фотографија киднапованих и убијених Срба, Рома, Горанаца, Албанаца и других, преносе београдски медији.

"Спомен-собом 'Косметске жртве' желели смо да заштитимо од заборава сваки живот који је заувек изгубљен на просторима Косова и Метохије", рекао је Спасић.

Заступник Удружења породица киднапованих и убијених Срба Снежана Марковић Здравковић најавила је да ће Удружење тражити да Влада Србије 10. јун прогласи за Дан косметских жртава и да држава коначно законом регулише статус породица предратних, ратних и посљератних жртава на Косову и Метохији.

"ОВК, НАТО, КФОР, УНМИК, ЕУЛЕКС одговорни су због 2.500 убијених Срба. Сматрамо да је Србија имала моралну обавезу да помогне породицама киднапованих Срба на Косову и Метохији", рекла је Здравковићева.

Шеф Одсјека у Комисији за нестала лица Љиљана Крстић рекла је да се комисија залаже да се судбина киднапованих и несталих што прије разријеши.

Она је изразила наду да ће ускоро бити настављен поступак провјере терена у Жиливодама који је започет 2008. године и почети ексхумација.