latinica  ћирилица
22/06/2016 |  16:00 | Аутор: sputniknews.com

У Италији предлажу референдум за укидање евра

Италијанска партија евроскептика “Покрет пет звијезда“ инсистира на одржавању националног референдума о укидању евра, изјавио је члан партије и заменик предсједника Парламента Италије Луиђи ди Мајо.

"Желимо да одржимо консултативни референдум о евру. Евро у садашњим условима не функционише. Можемо да предложимо алтернативне валуте или "евро 2" наводи ријечи Луиђија ди Маја лист “Дејли мејл“.

Сваки такав референдум може послужити као “барометар“ јавног мњења, пошто закони Италије не омогућавају одржавање референдума о изласку из међународних организација и повлачењу потписа са међународних споразума. Ипак, побједа противника евра била би озбиљан сигнал за италијанске власти, посебно у контексту могућег изласка Британије из ЕУ.

Партија “Покрет пет звијезда“, на чијем челу се налази популиста и комичар Бепе Грило, раније је покретала идеју увођења двије валуте у ЕУ: једну за богати сјевер, а другу за сиромашни југ. Грило је више пута износио приједлог о одржавању гласања о изласку Италије из ЕУ, наводи се у чланку.