latinica  ћирилица
22/06/2016 |  15:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Генерал САД: НАТО не би могао да одбрани Балтик од Русије

НАТО снаге тренутно не би могле да заштите балтичке земље од напада Русије, оцијенио је данас командант америчких копнених војних снага у Европи генерал Бен Хоџис.
НАТО у Пољскоj - Фото: AP
НАТО у ПољскоjФото: AP

Он је за њемачки "Цајт" рекао да је сагласан са процјеном војних аналитичара да би руске снаге могле да освоје престонице Литваније, Летоније и Естоније у року од 36 до 60 сати, пренио је АФП.

"Русија би могла да преузме балтичке земље брже него што бисмо ми могли да их обранимо", рекао је Хоџис.

Он је истакао да су НАТО снаге уочиле бројне недостатке током недавних војни вежби под називом "Анаконда" у Пољској, наводи АФП позивајући се на чланак из сутрашњег издања "Цајта" који му је достављен.

Хоџис је оцијенио и да тешка војна опрема не би могла да буде довољно брзо пребачена из западне у источну Европу и истакао да је забринут због комуникационе технологије, коју Алијанса посједује.

Није, како је навео, безбједна нити комуникација путем радија нити путем и-мејла.

У војним вјежбама под називом "Анаконда" учествали су војници из више од 20 држава чланица НАТО иако су званично то биле вјежбе пољске војске.

Хоџис је за "Цајт" рекао да су "поједине земље, попут Француске и Њемачке, сматрале да би била превелика провокација за Русију да се оне назову вјежбе НАТО снага".

НАТО је прошле недјеље, уочи самита у Варшави, најавио да ће распоредити четири батаљона у Естонији, Литванији, Летонији и Пољској како би се супротставили "агресивнијој" Русији.