latinica  ћирилица
22/06/2016 |  15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Постигнут договор о формирању нових граничних снага

Европска унија је постигла договор о формирању нових снага које ће, ради сузбијања прилива миграната, моћи да интервенишу у државама на спољној граници уније, попут Грчке и Италије.

Представници 28 земаља чланица ЕУ и Европског парламента изјавили су да су подржали приједлог Европске комисије и донијели одлуку да се те нове снаге формирају током љета, преноси АФП.

Кључни одбори Европског парламента треба да гласају о том питању сљедеће недјеље, и уколико не буде неких препрека, приједлог би могао да се за мјесец дана нађе на сједници парламента у Стразбуру.

"Споразум о стварању нове Европске граничне и обалске страже је доказ да је Европа способна да реагује брзо и одлучно у заједничким изазовима", рекао је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Лидери ЕУ су у децембру прошле године поставили рок до 30. јуна за договор о формирању нових снага као кључног фактора за заустављање прилива миграната, уз спровођење постигнутог договора са Турском.

Брисел жели да те нове снаге почну са радом у септембру, а да до новембра постигну пуну оперативност.

Неколико земаља чланица су вратиле граничне контроле који су елиминисале прије неколико година као дио Шенгенског споразума.

Нова Европска гранична и обласка стража представља има већи обим и шире задатке од постојеће агенција Фронтекс, са сједиштем у Варшави.

Артис Пабрикс, главни преговарач у ЕП о овом питању, рекао је да ће увођењем нових снага "спољне границе ЕУ бити сигурније и лакше за контролу", преноси АФП.

"Ово није сребрни метак који може да ријеши миграциону кризу или да врати пуно повјерење у Шенген зону, али представља врло важан први корак" рекао је Пабрикс.