latinica  ћирилица
22/06/2016 |  15:29 | Аутор: СРНА

Уставни суд РС: Статут општине Језеро није у сагласности са Уставом

Уставни суд Републике Српске донио је данас одлуку по којој Статут општине Језеро није у сагласности са Уставом Српске и Законом о локалној самоуправи.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

"Неуставност и незаконитост оспореног Статута огледа се у томе што предметни општи акт, којег је усвојила Скупштина општине Језеро, није предложен од Законом овлашћеног предлагача", саопштено је из Уставног суда.

Имајући у виду да је начелник општине Језеро повукао приједлог Статута из процедуре, а да Комисија за статутарна питања, пословник и прописе Скупштине општине Језеро нема законско овлашћење за предлагање Статута, Суд је оцијенио да оспорени Статут није у сагласности са Законом о локалној самоуправи, а тиме и са уставним начелом законитости.

Уставни суд Српске донио је и одлуку којом је утврдио да Одлука о привременом финансирању општине Кнежево за период јануар-март прошле године и иста одлука која је донесена за период април-јун прошле године, у вријеме важења, нису биле у сагласности са Уставом Српске, Законом о буџетском систему Републике Српске и Законом о локалној самоуправи.

Суд је овакву одлуку донио с обзиром на чињеницу да је оспорене одлуке донио начелник општине Кнежево, иако је наведеним законима прописано да је њихово доношење у надлежности Скупштине општине, чиме је, уједно, дошло до повреде уставног начела према којем прописи и други општи акти морају бити у сагласности са законом.

Уставни суд донио је одлуку којом је утврдио да одредбе члана 38. Правилника о обављању приправничког стажа у области социјалне заштите нису у сагласности са Уставом, Законом о социјалној заштити и Законом о републичкој управи, а који је донио министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске.

Доносилац оспореног правилника, уводећи обавезу полагања стручног испита не само за приправнике, већ мимо наведених закона, и за стручне раднике који имају до 20 година радног искуства у области социјалне заштите, уз одређивање рока у коме су ова лица дужна да положе стручни испит, прекорачио је границе својих законских овлашћења и тиме нарушио начело законитости члана 108 Устава Републике Српске.