latinica  ћирилица
22/06/2016 |  15:01 | Аутор: СРНА

Законом о полицији није повријеђен витални национални интерес Бошњака

Витални национални интерес бошњачког народа није повријеђен Законом о полицији и унутрашњим пословима, који је Народна скупштина Српске изгласала 7. априла, утврдило је данас Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

Вијеће је оцијенило да се ниједном оспореном одредбом не даје предност неком конститутивном народу у односу на остале, нити се праве разлике међу њима, јер се једнако односе на све народе и грађане у Републици Српској, саопштено је из Уставног суда Републике Српске.

Ове одредбе, према оцјени Вијећа, према свом садржају не праве разлику по националном критеријуму међу субјектима, односно члановима органа на које се односе, нити је прописана било каква забрана или немогућност да Бошњаци, исто као и припадници других народа, равноправно учествују у конкуренцији за обављање послова полицијског службеника, директора полиције, те члана неког од одбора или комисија за избор.

Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске поднио је Вијећу за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске захтјев за утврђивање повреде виталног националног интереса бошњачког народа у вези са одредбама овог закона.

Подносилац је у захтјеву истакао да се повреда виталног интереса бошњачког народа очитује у томе што оспорене одредбе нису у сагласности са Уставом Републике Српске који гарантује поштовање принципа националне заступљености, с обзиром на то да се, наводно, тим одредбама не обезбјеђује пропорционална национална заступљеност у саставу МУП-а Српске.