latinica  ћирилица
22/06/2016 |  14:48 | Аутор: СРНА

На привременом бирачком списку у Сребреници 10.500 бирача

На привременом бирачком списку који је Централна изборна комисија БиХ доставила општини Сребреница налази се око 10.500 редовних бирача, рекла је Срни портпарол ЦИК-а Максида Пирић.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Пирићева је навела да је на дан расписивања локалних избора 4. маја ЦИК објавио одлуку о броју бирача по изборним јединицама. "У тој одлуци у Изборној јединици Сребреница на дан расписивања избора било је уписано 12.916 бирача, навела је Пирићева.

Она је подсјетила да је почетком маја у све општине и градове у БиХ достављен привремени бирачки списак које су надлежне изборне комисије требале јавно да изложе како би бирачи у изборним јединицама могли да провјере да ли се налазе на списку и да, уколико их нема, у центру за бирачки списак у истој изборној јединици провјере зашто их нема.

На привременом бирачком списку који је достављен општинама налазе се само редовни бирачи, а не и бирачи који имају неки посебан статус, као што је статус расељене особе, избјеглог лица, бирача који гласа путем поште и друго.

"На привременом бирачком списку који је достављен у Сребреницу налази се око 10.500 бирача и то су редовни бирачи и зато је тај број мањи у односу на број бирача који смо објавили на дан расписивања избора. Та одлука је свима доступна", истакла је Пирићева.

Српске политичке странке из Сребренице тврде да Централна изборна комисија БиХ учествује у припремљеној изборној превари у овој општини.

Наводећи да је ЦИК у посљедња четири мјесеца са бирачког списка у Сребреници "избрисао" готово 2.500 људи, углавном Срба, српски представници тврде да посједују бројне доказе о незапамћеном изборном инжењерингу којим се, како кажу, покушава обезбиједити побједа Ћамила Дураковића за начелника Сребренице.