latinica  ћирилица
22/06/2016 |  14:16 | Аутор: СРНА

Бијељина- Произвођачи траже 35 фенинга за килограм пшенице

Уочи жетве пшенице произвођачи и откупљивачи у Семберији нису се данас договорили о откупној цијени жита, која по захтјевима пољопривредника не би смјела бити мања од 35 фенинга по килограму.
Пшеница - Фото: ФОНЕТ
ПшеницаФото: ФОНЕТ

На састанку који је одржан у Градској управи Бијељине пољопривредници су тражили 35 фенинга за килограм пшенице која је ове године уз добар принос изнад 4,5 тоне и изузетног квалитета.

На ову цијену произвођачи од ресорног министарства Владе Републике Српске имају подстицај од пет фенинга, уз 250 КМ по хектару засијане пшенице, а обећано им је и два фенинга стимулације из градског Аграрног фонда.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да на састанку није договорена откупна цијена пшенице, али су пред почетак жетве млинари прихватили да ускладиште пшеницу и омогуће пољопривредницима да сачекају најбољу цијену жита на тржишту.

Према његовим ријечима, стимулација од два фенинга из градског Аграрног фонда била би оправдана због овогодишње скупље производње у неповољним временским условима, а за ову намјену потребно је до 400.000 КМ од 1,1 милион марака којима годишње располаже Аграрни фонд.

Предсједник Удружења пољопривредниних произвођача села Семберије Саво Бакајлић оцијенио је да млинско-пекарска индустрија нема разумијевања за домаћу производњу.

Према процјенама пољопривредника, и са откупном цијеном од 35 фенинга произвођачи пшенице остају без зараде, а млинари желе да ову цијену умање за седам фенинга очекиваног подстицаја и плате килограм пшенице до 28 фенинга.

Представници млинара и трговаца који се баве извозом пшенице у Турску и на друга тржишта нису на данашњем састанку изашли са цијеном пшенице, нити су давали изјаве новинарима.