latinica  ћирилица
22/06/2016 |  14:16 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

БиХ: Регистровано 130 политичких субјеката

У БиХ је тренутно регистровано око 130 политичких субјеката, показало је истраживање које је Коалиција "Под лупом" данас представила у Сарајеву.
Коалиција "Под лупом" - Фото: СРНА
Коалиција "Под лупом"Фото: СРНА

"Процјењује се да један политички субјекат долази на отприлике сваких 30.000 становника, што нас по броју политичких партија у односу на број становника у земљама региона сврстава у сам врх", саопштено је из Коалиције "Под лупом".

Представник Коалиције Вехид Шехић рекао је да су кључни разлози оснивања великог броја политичких партија у БиХ у непостојању јединственог регистра и закона о политичким организацијама на нивоу БиХ.

За оснивање политичке организације у Републици Српској потребно је 500 потписа, у Брчко дистрикту 300, а у Федерацији БиХ само 50 потписа.

У саопштењу се наводи да у БиХ не постоји јединствен закон о политичким организацијама, већ три закона на три нивоа власти који на различите начине регулишу област регистрације политичких субјеката, из чега произилазе разни проблеми у процесу услова и регистрације политичких субјеката.

"Број потписа за регистрацију политичких субјеката није једнак, административне таксе за регистрацију су ниске, а тачан број регистрованих странака није могуће са сигурношћу утврдити јер не постоји јединствен регистар политичких субјеката на нивоу БиХ", додаје се у саопштењу.