latinica  ћирилица
22/06/2016 |  13:32 ⇒ 23/06/2016 | 07:47 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила више закона и одлука (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске почела је данас 13. редовну сједницу посланичким питањима министрима у Влади Српске у оквиру тачке "Актуелни час".
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Народна скупштина Републике Српске реизабрала је данас Џерарда Селмана за предсједника Уставног суда Српске на мандат од четири године.

Бројне паузе и разматрање тачака дневног реда, готово без расправе. По хитном поступку, размотрили су измјене закона о републичкој управи и о државним службеницима. Први дефинише да је Цивилна заштита, која је била у саставу МУП-а, сада самостална републичка управа. У другом је ријеч о усклађивању са Законом о раду. Њихово разматрање, као и разматрање сета закона из области правосуђа, услиједило је након Актуелног часа.

Посланици опозиције подржали су одлуку Владе Српске о повлачењу приједлога продаје већинског пакета Рудрника жељезне руде Љубија. Сматрају да су томе допринијели протести које су организовали у Приједору и да су Српска и њени грађани на овај начин избјегли тужбе потенцијалних купаца – Митала и Израели инвестмент групе.

Најавили су нове протесте. Овај пут у Требињу крајем јула или почетком септембра, ако не буде смањена цијена струје.До коначне одлуке о протестима, како кажу, дају шансу ДНС-у да утиче на враћање старе цијене електричне енергије.

19.25... Народна скупштина размотрила је Приједлог стратегије подстицања страних улагања у Српску од 2016. до 2020. године, чији је циљ побољшање конкурентности Републике Српске на глобалном плану и раст стопе привредног развоја. Министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић рекао је да је општи циљ утврђен овом стратегијом усмјерен на стварање стимулативног инвестиционог амбијента који би довео до повећања страних улагања уСрпску.

"То би допринијело укупном привредном развоју Републике Српске и утицало на отварање нових радних мјеста, повећање конкурентности, стварање додатне вриједности и развоју приватног сектора", истакао је Клокић.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра у 10.00 часова разматрањем Приједлога стратегије надзора над опојним дрогама и сузбијања злоупотребе опојних дрога у Српској од 2016. до 2021. године.

На дневном реду је и Приједлог Омладинске политике Републике Српске од 2016. до 2020. године, Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2016. годину, те Консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за прошлу годину.

18.55... Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о насљеђивању, који је данас размотрила Народна скупштина, детаљније се уређује поступање нотара приликом сачињавања тестамената. Овим нацртом закона прописује се које услове морају испунити лица као свједоци у сачињавању писаног тестамента пред свједоцима, судског тестамента и тестамента сачињеног код нотара, те која лица не могу бити свједоци.

Народна скупштина размотрила је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о сјемену пољопривредног биља, којим се прецизирају услови за брисање уписаних субјеката из регистра произвођача, прометника сјемена, произвођача расада и произвођача мицелија.

Сорте које су регистроване у земљама у окружењу са којима граничи БиХ, а које имају сличне агроеколошке услове могу се признати и без испитивања на огледном пољу или у лабораторији.

Ово признање врши се на основу захтјева који подноси власник сорте или његхов овлашћени заступник са прописаном документацијом, а министар доноси рјешење о признавању сорте или одбијању овог захтјева на приједлог Комисије за признавање сорти, наводи се у образложењу овог нацрта закона.

18.50... Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о фонду и финансирању заштите животне средине прописано је да се рјешење о плаћању накнада доноси на основу посебних прописа којима се одређују врсте загађивања. Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић истакла је да је прописано да се рјешење о плаћању накнада доноси на основу посебних прописа којима се одређују производи који након употребе постају посебни токови отпада.

"Рјешење о плаћању накнада доноси се на основу посебних прописа којима се одређују и критеријуми за обрачун накнада, обвезници, висина и начин обрачунавања њиховог плаћања", рекла је Голићева, образлажући законска рјешења.

Народна скупштина размотрила је предложено законско рјешење.

Посланици су размотрили и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о ванпарничном поступку.

Овај закон усаглашен је са важећим прописима, с обзиром да су земљишно-књижне канцеларије основних судова укинуте.

18.20... НСРС размотрила је Приједлог закона о студентском организовању којим се уређују облици студентског организовања у Српској, њихово оснивање и положај.Овим законом уређују се и надлежност, организација и начин финансирања студентског организовања, трајање мандата, те начин избора и разрјешења органа управљања и међусобни односи различитих облика студентског организовања, наведено је у образложењу овог приједлога закона.

Чланство у студентским организацијама је добровољно, забрањена је свака дискриминација студената по било којој основи, у односу на право студената на удруживање у студентске организације.

Студентска представничка тијела су студентски парламент високошколске установе и Унија студената Републике Српске.

Народна скупштина размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама закона о промету експлозивних материја и запаљивих течности и гасова, којим се ограничава рок одобрења за набавку и продају експлозивних материја и пиротехничких производа.

Овим законским рјешењем, надлежном органу је омогућено да врши провјеру испуњености услова привредног друштва, другог правног лица и предузетника за обављање наведених дјелатности, наведено је у образложењу.

17.50...  Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији Српске врши се хармонизација законских прописа, односно усклађивање овог са новим Законом о раду.

Министар правде РС Антон Касиповић рекао је да се измјенама и допунама наведеног закона врши усклађивање одређених неусаглашених прописа, између осталог, код структуре запослених у Судској полицији.

"Законским рјешењима се врши усклађивање начина запошљавања, обуке и стручних усавршавања, напредовања у служби, дисциплинске одговорности, те отклањања одређених техничких пропуста у Закону", рекао је Касиповић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законска рјешења.

Он је навео да се законским рјешењима уређују надлежност, овлашћења, дјелокруг рада и основи организације и руковођења у Судској полицији.

Народна скупштина Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији Српске.

17.30... Приједлогом закона о правосудном испиту у Српској прописује се да је један од услова за полагање испита двије године радног искуства.

Министар правде Антон Касиповић рекао је да се ово односи на лица која су радно искуство стекла на правним пословима у суду, тужилаштву, адвокатури, нотаријату, Правобранилаштву, у органима управе, привредним друштвима и другим правним субјектима.

"Према важећем Закону, потребно радно искуство на правним пословима у суду, тужилаштву, адвокатури, нотаријату, Правобранилаштву је двије године, док је за органе управе, привредна друштва и друге правне субјекте потребно радно искуство на правним пословима од три године", рекао је Касиповић.

Он је навео да се један од разлога за доношење новог закона односи и на умањење новчане накнаде, коју кандидати обавезно уплаћују код полагања испита.

"Накнада се, према важећим одредбама, уплаћује у износу од 1.000 КМ, док се измјенама Закона прописује да посебан акт о висини накнаде доноси министар, а којим ће се накнада одредити у износу од 800 КМ", појаснио је Касиповић.

Он је напоменуо да је наведеним законом прописано да су брачни супружник и дијете погинулог или несталог борца РС ослобођени плаћања накнаде за полагање правосудног испита.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о правосудном испиту у Српској.

17.10... Народна скупштина наставила је засједање након редовне паузе. 

14.50... НСРС размотрила је Приједлог закона о јавним тужилаштвима Српске, којим се уређује организација, надлежност и овлашћење јавних тужилаштава.

Овим законским рјешењем уређују се услови и мандат за вршење тужилачке функције, питање уређивања тужилачке управе, као и средства за рад тужилаштава у Српској, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

Окружна тужилаштва своја сједишта имају у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Источном Сарајеву и Требињу, а овим законским рјешењем успоставља се Окружно тужилаштво у Приједору.

Током скупштинске расправе о овом приједлогу закона, посланик СНСД-а Душица Савић је оцијенила да би град Зворник требало да добије Окружно тужилаштво, јер му то по свим законским прописима припада.

Шеф посланичког клуба ДНС-а Споменка Стевановић сматра да би у свим тужилаштвима требало да буде запослен један стручњак финансијске струке, јер се у пракси дешава да оптужнице "падају" на судовима.

Посланик странке Напредна Српска Адам Шукало сматра неприхватљивим члан 29. овог Приједлога закона којим је дефинисано да јавни тужиоци не могу бити кривично гоњени, ухапшени или задржани у притвору, нити могу одговарати у грађанском поступку за мишљење које дају или за одлуке које доносе у оквиру својих службених дужности.

14.00...Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о државним службеницима, по хитном поступку, којим се овај закон усклађује са новим Законом о раду.
Овим Приједлогом закона прописује се право и начин коришћења годишњег одмора, утврђује право на плаћено одсуство, утврђује право на неплаћено одсуство.

Прописује се могућност преузимања државног службеника у други републички орган управе, нови услов за закључење уговора на одређено вријеме, дужина трајања пробног рада и ко се сматра приправником.

Овим законским рјешењем прописује се висина и трајање новчане казне за теже повреде радних дужности, висина и трајање новчане казне за лакше повреде радних дужности и утврђује висина новчане казне за прекршај који почини одговорно лице у републичком органу управе, наводи се у образложењу овог Приједлога закона.

13.10...Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Приједлог закона о измјени Закона о републичкој управи, по хитном поспупку, којим се дефинише да је Републичка управа цивилне заштите сада самостална републичка управа.

Републичка управа цивилне заштите до сада је организационо била у саставу Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

12.55...Недим Чивић, посланик коалиције Домовина у Народној скупштини РС, најавио је тужбу против РС због, како је рекао дискриминације бошњачке дјеце у основним школама у РС. “ Желите да нас протјерате из овог ентитета, не поступате у складу са законом и зато припремамо масовне тужбе против вас Уставном суду БиХ", рекао је Чивић. Предсједник Парламента Српске Недјељко Чубриловић упозорио је Чивића да користи непримјерен рјечник и одузео му ријеч.

12.00...Народна скупштина Републике Српске усвојила је, на 12. редовној сједници, Приједлог Зонинг плана подручја посебне намјене “Андрићград“.

У "Дану за гласање", посланици су усвојили и Приједлог Плана парцелације за аутопут Бања Лука – Добој, као и одлуку о образовању Анкетног одбора – Одбора за координацију са институцијама и организацијама у вези са изградњом Меморијалног центра “Градина“ и праћењем усвајања Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у парламентима других држава.