latinica  ћирилица
22/06/2016 |  13:05 | Аутор: СРНА

Савчић и Самарџија о статусу борачке популације у И.Сарајеву

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас на састанку са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Самарџијом да је БОРС задовољан оним што је Скупштина града у поратном периоду урадила за борачку категорију.
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Самарџија и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић разговарали су данас о статусу борачке популације на подручју града.

"Чињеница је да Скупштина града није чекала никакав програм за стамбено збрињавање ових категорија, поготово породица погинулих и ратних војних инвалида, него им је то био један од задатака од самог почетка", рекао је Савчић.

Он је навео да је, осим породица погинулих и ратних војних инвалида, град Источно Сарајево са врло повољним кредитима помогао и стамбено збрињавање демобилисаних бораца, који нису обухваћени ниједним пројектом.

Савчић је посебно истакао добре односе између општинских борачких организација и Скупштине града.

"Свјесни смо да нису велике могућности цјелокупног друштва да се ријеше сви нагомилани проблеми, али уколико будемо чекали да се створе повољнији услови бојим се да многи од наших сабораца то не би дочекали и зато је за поздравити и оне минималне кораке и активности које се предузимају и полако рјешавају проблем по проблем", нагласио је Савчић.

Он је рекао да БОРС данас у Источном Сарајеву одржава редовну годишњу Скупштину на чијем дневном реду ће се наћи тренутно најкрупнија питања, од статуса БОРС-а, до положаја бораца и метода помоћу којих ће се у будућности борити за остваривање својих права.

Самарџија је изразио задовољство данашњом посјетом делегације БОРС-а коју је упознао о начину функционисања града Источно Сарајево са посебним освртом на дио обавеза и могућности када је у питању подршка борачкој популацији.

Самарџија је рекао да је град Источно Сарајево кроз "Пројекат два" уложио значајна средства за изградњу града, прије свега ради смјештаја избјеглих и расељених лица, међу којима су посебно мјесто имале породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и борци.

Према његовим ријечима, град је у обнову Источног Сарајева уложио око 22 милиона КМ по "Пројекту два", а породицама погинулих бораца је извршен отпис комплетног кредитног задужења у износу од око три милиона КМ.

Самарџија је нагласио да Источно Сарајево сваке године у континуитету издваја значајна средства за подршку борачкој популацији, а и ове године је у буџету за те намјене планирано 150.000 КМ, док се годишње издваја 70.000 КМ за одржавање Војничког гробља на Сокоцу.

Он је додао и да дјеца погинулих бораца имају предност приликом додјеле стипендија и реализације пројекта запошљавања приправника.

Делагација Борачке организације Републике Српске, на челу са Савчићем, данас је на Војничком гробљу у Миљевићима положила вијенац и одала почаст погинулим саборцима.