latinica  ћирилица
22/06/2016 |  12:58 | Аутор: Агенције

Новицки слободан агент, желе га Вориорси

Дирк Новицки одлучио је да одустане од посљедње године уговора са Далас Мевериксима и постане слободан агент.
Дирк Новицки у дресу Далас Маверикса (фото:nbaserbia.com) -
Дирк Новицки у дресу Далас Маверикса (фото:nbaserbia.com)

Њемачки ветеран је сљедеће сезоне требало да заради 8,7 милиона долара, а уз њега ће од посљедње године одустати и Чендлер Парсонс.

Тако ће Меверикси предстојећег љета имати 94 милиона долара у "селери кепу", што ће им омогућити потпуну реконструкцију тима.

То би могло да значи одлазак 38-годишњег Нијемца који за Мевсе игра од 1998. године (девети пик) и с којима је освојио титулу 2011.

Новицки је прошлог љета изјавио да би прешао у неки други тим само уколико би Меверикси правили потпуну реконструкцију, од чега је тада одустао Марк Кјубан.

Међутим, Мевси већ пет година нису прошли прву рунду плеј-офа, па многи очекују нови почетак тима из Даласа.

То би вероватно значио и растанак са дугогодишњим заштитним знаком Новицким, за кога се интересује сада већ бивши шампион Голден Стејт.

Први избор Вориорса на тржишту ће свакако бити звезда Оклахома Сити Тандера Кевин Дурент, али ако не успеју да доведу њега, онда ће се окренути 38-годишњем Немцу.

Ипак, једна ствар би могла да задржи Новицког у Даласу, уколико би продужуо уговор постао би тек други играч који се пензионисао након 20 сезона у само једном клубу, после Кобија Брајанта који је то учинио ове године.

Новицки је током 18 година у НБА постигао 29.491 поен и шести ја на вечној листи, био је МВП финала 2011, а 13 пута је учествовао на Ол-стару.

Иако на два корака од пете деценије, протекле сезоне просечно је бележо 18,3 поена уз 6,5 скокова и 0,7 блокада по мечу.