latinica  ћирилица
22/06/2016 |  12:45 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Пољопривредници огорчени- ССП ће уништити аграр

Представници Савеза пољопривредних произвођача Републике Српске позвали су српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да не да сагласност на одлуку о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.
Пољопривреда - Фото: илустрација
ПољопривредаФото: илустрација

Представници Савеза су поновили да је одлука управног одбора Савеза да се адаптација Споразума не смије прихватити, нарочито, јер је излобирана и јер се за њену реализацију користи уцјењивачка политика и методика.

"Имајући у виду да у протеклих више од 10 година није учињено баш ништа у погледу заштите домаће производње, ми у Савезу сматрамо да би евентуално прихватање адаптације ССП у садашњој форми, од групе која преговара у име БиХ без сагласности три четвртине популације ове земље, довело до коначне пропасти БиХ аграра", навели су из Савеза у мишљењу достављеном српском члану Предсједништва БиХ.

Из Савеза истичу да би прихватањем немогућих услова привређивања, нарочито у посебно осјетљивој пољопривреди разорене и опљачкане земље, челници БиХ потписали привредни крах и пропаст будућности народа који овдје живе.

Пољопривредници наглашавају да су сировински сектори у пољопривреди у потпуности уништени, а адаптацијом ССП би и мљекарски сектор, који је још и конкурентан у овом моменту, био уништен.

"У свјетлу најновије субвенције коју је Њемачка недавно додијелила само сектору мљекарства у износу од 100 милиона евра директне подршке, ако наши челници /Савјет министара/ мисле да се ентитетске економије могу успјешно носити са Њемачком економијом и парирати јој, онда смо ми у великој неприлици", поручују из Савеза.

Из Савеза пољопривредних произвођача Републике Српске напомињу да су ови наводи одговор на писање медија путем којих је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић позвао Предсједништво да потпише адаптацију ССП и тиме буде одговорно за пропаст домаће пољопривреде.

"Једини начин очувања нашег аграра је заштита домаће пољопривредне и прехрамбене индустрије, чиме уједно штитимо и здравље потрошача, односно, становништва. Ово значи да се не смије попустити пред уцјенама и да ова група производа који су заштићени мора остати заштићена све до евентуалног уласка БиХ у ЕУ", наводи се у мишљењу Савеза.

Представници Савеза позвали су Иванића, с обзиром на то да представља Републику Српску, у којој се налази 90 одсто примарне пољопривредне производње, и на све изнесено, да не да сагласност на одлуку о адаптацији ССП.