latinica  ћирилица
22/06/2016 |  11:58 | Аутор: СРНА

РС- Просјечна плата у мају 841 КМ

Просјечна мјесечна нето плата запослених у Републици Српској исплаћена у мају износила је 841 КМ, док је просјечна мјесечна бруто плата износила 1.351 КМ.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Према подацима Завода за статистику Републике Српске просјечна нето плата у мају већа је за 2,7 одсто у односу на исти период прошле године.

Највиша просјечна нето плата у Републици Српској за мај исплаћена је у области финансијске дјелатности и дјелатности осигурања и износила је 1.241 КМ, а најнижа у области административне и помоћне услужне дјелатности 521 КМ.

У Републици Српској у мају је остварен извоз у вриједности од 234 милиона КМ, док је вриједност увоза 313 милиона КМ.

У оквиру укупно остварене робне размјене Републике Српске са иностранством у мају ове године, проценат покривености увоза извозом износио је 74,7 одсто, док је проценат покривености увоза извозом за првих пет мјесеци износио 67,5 одсто.

У првих пет мјесеци остварен је извоз у вриједности од 1.097.000.000 КМ, што је за 9,4 одсто више у односу на исти период претходне године. Увоз је, у истом периоду, износио 1.626.000.000 КМ, што је за 5,6 одсто мање у односу на исти период претходне године.

У првих пет мјесеци из Републике Српске највише се извозило у Италију и Њемчку, док се највише увоза обавило из Србије и Италије.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у мају у односу на претходни мјесец у просјеку су више за 0,1 одсто, док су на годишњем нивоу у просјеку ниже за 1,6 одсто.

Од 12 главних категорија производа и услуга, више цијене забиљежене су у три, ниже цијене у шест, док су цијене у три категорије, у просјеку, остале непромијењене.

Највећи раст цијена од 1,6 одсто у мају је забиљежен у категорији становања, усљед виших цијена у групи електрична енергија и други енергенти од 2,3 одсто.

У категоријама комуникације, образовање и ресторани и хотели цијене су, у просјеку, остале непромијењене.

Највећи пад цијена у мају забиљежен је у категорији одјећа и обућа од 0,7 одсто, усљед одређеног броја снижења, затим у категорији храна и безалкохолна пића од 0,4 одсто.

Када је ријеч о индустријској производњи, календарски прилагођена индустријска производња у мају већа је за 6,7 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, док је десезонирана индустријска производња у мају већа за 3,7 одсто у поређењу са претходним мјесецом.

Број запослених у индустрији у мају мањи је за 0,2 одсто у односу на претходни мјесец, док је у односу на исти мјесец прошле године мањи за 0,3 одсто.