latinica  ћирилица
22/06/2016 |  11:50 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Човић: Изигран ранији договор о попису и грешку треба исправити

Члан Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је данас у Бањалуци да је могуће наћи рјешење у вези са објавом резултата пописа становништва у БиХ, јер је "изигран" ранији договор и грешку треба исправити.
Драган Човић у Бањалуци - Фото: РТРС
Драган Човић у БањалуциФото: РТРС

"Направљена је грешка и изиграли смо договор без дилеме, сада треба видјети како из свега тога скупа изаћи. Имамо институције БиХ и сада треба даље да радимо, а не да се бавимо тиме ко је шта урадио. Треба видјети како из тога изаћи, јер сад евидентно имамо озбиљан проблем", нагласио је Човић.

Он је објаснио да се кроз Савјет министра БиХ могу донијети адекватне одлуке, евентуално их потврдити кроз парламентарну процедуру и то је тај пут.

Након састанка са српским чланом Предсједништва БиХ Младеном Иванићем у Бањалуци, Човић је рекао новинарима да постоји његова одговорност као предсједника ХДЗ-а због одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић и да не може од ње бјежати, али да није коректно да неко каже да је знао нешто што није.

Он је рекао да разумије став посланика у Народној скупштини Републике Српске, те подсјетио да је постојао договор свих политичких странака на нивоу БиХ да ће направити измјене закона који ће омогућити да се цијели рок за објаву резултат помјери за шест мјесеци и да не иде у децембру како не би оптерећивао предизборни процес у БиХ, али то се није испоштовало.