latinica  ћирилица
22/06/2016 |  11:40 | Аутор: СРНА

"Национални интереси довели ЕУ пред распадање"

Национални интереси довели су европски дух до распадања, тако да грађани не воле ЕУ, оцјењује француски новинар Ерик ле Буше у чланку за портал "Слејт".

Ако ЕУ не разради нову политику интеграције, земље попут Њемачке и Француске могле би да је напусте, тврди он.

Према његовој оцјени, ако се Британија на референдуму опредијели за излазак из ЕУ, тај "историјски шок" утицаће на цио европски блок.

"Франсоа Оланд и Ангела Меркел изаћи ће са громогласним саопштењима. Шеф Европске централне банке Марио Драги најављује да ће Банка учинити све што је могуће да спаси Еврозону.

Брисел ће одржати хитан самит и још једном потврдити своју политику интеграција", наводи Ле Буше.

Како он процјењује, међутим, такав одговор би био недовољан, јер ни Брисел ни чланице ЕУ неће бити у стању да објасне резултате таквог гласања.

Аутор је анализирао и аргументе евроскептика и оних који су за Британију у Унији, оцењујући да су аргументи оних који се противе "Брекситу" разумнији, с обзиром на посљедице које би излазак из ЕУ имао по ту земљу.

Међутим, њихова реторика није допрла до обичних грађана. Присталице "Брексита" искористиле су мигрантску кризу, говорећи да Британија "губи контролу над сопственом будућношћу".

Како би европске интеграције и у будућности биле могуће, Француска и Њемачка би требало одмах да превазиђу разлике и разраде заједнички приступ. Једини начин да се превазиђе незадовољство људи јесте путем политике, сматра Ле Буше.

"Ако Париз и Берлин не постигну консензус, Њемачка ће бити сљедећа земља која ће напустити блок", сматра он.