latinica  ћирилица
22/06/2016 |  09:13 ⇒ 09:14 | Аутор: sputniknews.com

САД обучавају новинаре у Литванији и Украјини против "руске пропаганде"

Америка обучава новинаре у Литванији и Украјини за борбу против „руске пропаганде“, саопштили су кандидати за дужност америчких амбасадора у овим земљама Ен Хол и Мари Јовановић у сенату. „Ми и литванска страна радимо на обуци новинара. У своје програме укључујемо новинаре који говоре руским језиком“, изјавила је Ен Хол.
Медији - Фото: РТРС
МедијиФото: РТРС

„Литванија се суочава са руском пропагандом већ дуго времена. У ствари, она никад није ни престајала“, додала је дипломаткиња.

Она тврди да је, наводно, „софистицирана пропаганда повећана након 2014. године. Она је усмјерена, прије свега, на становништво које говори руским језиком и може имати уништавајући утицај на читаво друштво“.

Са своје стране, Јовановићева је навела да САД „стварају могућност како би унија новинара сама могла да се супростави руској пропаганди“. Она је изјавила да постоји „низ програма“, али није износила детаље.

Питање „руске пропаганде“ у Украјини је било упућено и бившем представнику САД у тој земљи Џефрију Пајету, чија се кандидатура на мјесто амбасадора у Грчкој разматрала у исто вријеме. Он тврди да „Русија користи информације као дио своје војне кампање против Украјине“.

Раније је помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд саопштила да америчка Влада издваја око сто милиона долара за борбу против „борбе против руске пропаганде“. Она се тада пожалила да Вашингтон нема довољно новца за те сврхе.