latinica  ћирилица
22/06/2016 |  09:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Нема истраге о убиству из нехата због смрти српског алпинисте

Српски конзул у Трсту Љубомир Мирковић негирао је било какво постојање истраге о убиству из нехата након погибије планинара Александра Џавовића у Алпима.
Алпе, илустрација - Фото: AFP
Алпе, илустрацијаФото: AFP

Италијански лист "Газетино" из Удина раније је објавио да је Државно тужилаштво у том граду покренуло такву врсту истраге поводом тог случаја.

"Ништа сумњиво у овом случају нема и није тачно да је покренута истрага о убиству из нехата. Чињеница је да тужилац спроводи регуларну истрагу, јер је она обавезна у несрећама", рекао је Мирковић за данашњу "Политику".

У суботу поподне у Јулијским Алпима погинуо је планинар Џавовић (30) док је двоје српских алпиниста повријеђено.

На освајање планине Канин у Јулијским Алпима у суботу је кренуло 12 планинара из Србије у организацији Планинарско-скијашког клуба Копаоник.

"Колико смо до сада сазнали, њих троје су приликом успона наишли на изузетно клизаву стијену и Попадић се оклизнуо и први полетио у провалију, а за њим Маја и Александар", објашњава Мирковић.

Испоставило се да су троје младих планинара били повезани ужетом али ниједно од њих није било прикачено за главно, безбједносно уже.

У њиховој близини била је и једна млада алпинисткиња која, по ријечима Мирковића, такође није била обезбијеђена ужетом, али срећом она је избјегла пад у амбис.

Приликом пада, Алекса Попадић је задобио тешке тјелесне повреде, а надлежни из српског конзулата посјетили су га у болници и разговарали с љекарима.

"Овом младићу предстоји дуже леијчење и засад ће остати у болници у Удинама, напомиње Мирковић.

Маја Ђорђевић, која је при паду задобила прелом руке, стигла је у међувремену с осталим планинарима у Београд и јуче је оперисана.

Италијански и словеначки спасиоци стигли су, како објашњава конзул Мирковић, врло брзо на мјесто несреће па су повријеђени и остали алпинисти хеликоптером пребачени на безбједно мјесто, пише лист.