latinica  ћирилица
22/06/2016 |  09:06 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Исланд: Вулкан Хекла пријети да се активира

Исландски вулкан би сваки час могао да се активира и проузрокује катастрофу широких разнјера, упозорили су геофизичари. Смјештен на самом југу Исланда вулкан Хекла је посљедњи пут отворио своје гротло 2000. године, а научници предвиђају да би се то могло поново догодити сваки час.
Вулкан Хекла на Исланду (Фото: wikipedia / Hansueli Krapf) -
Вулкан Хекла на Исланду (Фото: wikipedia / Hansueli Krapf)

Професор геофизике Пал Еинарсон с Универзитета Исланд упозорио је људе да не путују на вулкан, популарно туристичко одредиште. Каже да су мјерења унутар вулкана виша него код посљедње двије ерупције што значи да би могао експлодирати сваке минуте након 16 година мировања.

‘Хекла је опасан вулкан. Пријети нам озбиљна катастрофа код сљедеће ерупције ако не будемо пажљиви. Хекла је постала популарно туристичко одредиште и током љета ондје је све препуно туриста. Осим тога, сваки дан 20 до 30 авиона превози туристе изнад самог врха вулкана’, рекао је Еинаршон.

На Исланду су неки од најактивнијих свјетских вулкана од којих 30 од 130 активних научници пажљиво прате, пише Индепендент.

Професор Еинаршон објаснио је да мјерења показују да Хекла скупља магму и да је притисак био знатно виши него у периоду прије посљедње ерупције. Прије 2000. године Хекла се активирао редовно сваких десетак година од 1970.

‘Ово је рискантан тренутак који морамо схватити озбиљно. Хекла је спреман, сваки час’, додао је Еинаршон.

Педесетак километара од Хекле налази се још један активни вулкан на Исланду чија је ерупција прије шест година доспјела на све европске насловнице. Због масивне ерупције пепела ваздушни саобраћај у Еуропи био је блокиран или у проблемима више од десет дана што је највећа блокада летова од Другог свјетског рата.

Стручњаци тврде да би у случају Хеклине ерупције Европа могла бити суочена са сличним проблемима.