latinica  ћирилица
22/06/2016 |  08:44 ⇒ 08:47 | Аутор: Б92

Бразил: Убили јагуара након церемоније проласка олимпијске бакље

Јагуар Џума који је био дио церемоније проласка олимпијске бакље кроз бразилски град Маунас убијен је убрзо након церемоније, јавља Би-Би-Си.
Бразил: Убили јагуара након церемоније проласка олимпијске бакље -
Бразил: Убили јагуара након церемоније проласка олимпијске бакље

Како се наводи, јагуар је побјегао убрзо након церемоније у понедјељак и напао војника. Четири стрелице за смиривање нису дјеловале и војник га је убио пиштољем.

Организатори Олимпијаде у Рио де Жанеиру наводе да је била грешка то што су олимпијску бакљу представили поред везане дивље животиње.

Групе за заштиту права животиња осудиле су убиство, а неки постављају и питање шта је јагуар радио на догађају који има везе са Олимпијским играма.

“Када ћемо научити? Дивље животиње у заточеништву су присиљене да раде ствари које их плаше и које их понекад боле и због тога су природно потенцијална пријетња“, наводи Британи Пит из Пете.

Јагуар се звао Џума и одгајан је у зоолошком врту у Амазону.

Олимпијска бакља пролази кроз Бразил пред отварање игара у августу. Игре ће бити одржане од 5. до 21. августа.

Велику буру у свјетској јавности изазвала су и недавна убиства животиња. Горила Харамбе убијен је након што је дјечак упао у станиште горила у зоолошком врту у Синсинатију, док су два лава у Чилеу убијена када је мушкарац упао у њихов кавез потпуно наг с намјером да се убије.