latinica  ћирилица
22/06/2016 |  08:34 ⇒ 08:36 | Аутор: РТС

Рапродата прва три лета за Њујорк у економској класи

Авион српске компаније послије 25 година превешће у четвртак прве путнике из Београда за Њујорк. Распродате карте за прва три лета у економској класи. Иако ће се линија за Њујорк "Ер Србији" исплатити на дуге стазе, стручњаци истичу да је тренутак за увођење лета идеалан. Ефекат летења преко океана треба да донесе индиректно много више посла привреди Србије, јер поред путника сваки лет носи и 10 тона робе.
Авио-компанија Ер Србија - Фото: ТАНЈУГ
Авио-компанија Ер СрбијаФото: ТАНЈУГ

Два дана уочи лета нема више карата у економској класи. Игор Врањешевић из агенције "Џамбо травел" каже да агенција свакодневно прода понеку карта. "И свјетско и наше тржиште продаје те карте. Прва три лета у економској класи су распродата", напомиње Врањешевић.

Ипак по цијени од 430 евра - карте ће моћи да се купују до 1. јула. У шпицу сезоне до Велике јабуке плаћаћете карту 680 евра. И тада су повојније него код конкуренције.

Са аспекта Ер Србије, никад повољније вријеме за пут преко океана. Цијена горива никада није била нижа, а потражња за картама расте. За компанију ће се ова линија исплатити тек на дуже стазе.

"Губитака ће бити у дијелу оперативних трошкова, непосредних трошкова, што нико није демантовао. Премијер је рекао да је потребно три године док почне да се остварује профит, али тренутак да се започне са летовима идеалан, наводи Петар Војиновић, уредник портала "Танго сикс".

Ефекат летења преко океана треба да донесе индиректно много више посла привреди Србије, јер поред путника сваки лет носи и 10 тона робе. То ће донијети много више туриста у транзиту али и повећање регионалног саобраћаја. На примјер, грађанину Словеније, Хрватске, Македоније лакше ће пасти пресједање у Београду, него на неком већем аеродрому у Европи гдје чекање траје сатима и много је скупље.

"Умјесто да идете преко Франкфурта и Минхена гдје можете и да се изгубите, аеродором 'Никола Тесла' је по површини један од најмањих. Трeба вам мање пет минута да пређете са једног на други крај", наглашава Војиновић.

Трећа добробит од овога лета јесте то што ће најбољи од стотину младих пилота летјети за Америку.

"Обука на земљи је трајала три радне недјеље, потом се прешло на двије недјеље симулатора, и на крају у самом авиону смо провели мјесец и по дана", каже капетан Света Вранић.

"Ербас А330" изнајмљује се за пола милиона долара мјесечно. Генерално је ремонтован, а испробан је ових дана на неколико локалних летова.