latinica  ћирилица
20/06/2016 |  20:16 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Имање браће Чоловића- времеплов кроз српску историју (ВИДЕО)

На падинама планине Рудник, у селу Мала Врбица у срцу Шумадије, велико имање некадашње браће Чоловића својеврсни је времеплов кроз српску историју.
Кућа Чоловића - Фото: РТРС
Кућа ЧоловићаФото: РТРС

Једна од најстаријих и најутицајних шумадијских породица изњедрила је бројне угледне личности.

Чувени стријелац Милисав Чоловић један је од њих, а његов дух и дух његове браће и данас је пристуан. Наша екипа посјетила је ово сеоско домаћинство, које је лидер у развоју руралног туризма Србије од 2012. године. 

На вратима ће вас дочекати слатко и вода, а тиха народна музика и љубазни домаћини употпуниће осјећај топлине овог дома. Баш тако било је и када су браћа Чоловићи заједно подизали ово домаћинство. Глава куће, Милисав Чоловић, преминуо је са пуних 99 година, али његов дух и даље влада овом кућом.

- Можемо да се похвалимо да имамо богату историју, прИЈе свега што је један наш предак, Милисав Чоловић, био чувени стријелац. Пет пута је био првак Југославије између два рата и 1927. године вице-шампион Европе. Све те поставке које се налазе овдје говоре о историји породице, а кроз историју породице говори се и о историји Шумадије и Србије - каже Иван Игњатијевић, управник имања.

Амбијент куће аутентичан је по много чему. У Старој, која је грађена с почетка 19. вијека, налази се једно од најстаријих, оригиналних огњишта у Србији. Мали амбијентални рај Нове куће с оригиналним дијеловима намјештаја, очуваним историјски важним фамилијарним документима и трофејима чува од заборава неизбрисив траг живота ове шумадијске породице.

- Та стара кућа из 1806. која је и једна од најстаријих сачуваних објеката у околини Шумадије, крагујевачки Завод за заштиту споменика дао је приједлог да тај објекат и сви објекти овдје да буду под заштитом државе као споменика културе - каже Игатијевић.

Нераскидиви спој старе сеоске архитектуре и садашњег времена, кућа Чоловића представља уникатан споменик историје, културе и живота оригиналне, српске породице. Баш зато, ово имање незаобилазна је страница свима који долазе у околину Крагујевца.

Огњиште Чоловића никад није угашено, а овај савршени "точак" историје и данас гурају потомци Чоловића. Бројни конаци, качаре, амбари и кошнице чине ово сеоско домаћинство неизбрисивим на етнотуристичкој карти Србије.