latinica  ћирилица
20/06/2016 |  19:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Нападач из Орланда таоцима пријетио експлозивним прслуцима

Нападач на ноћни клуб у Орланду Омар Матин тврдио је током напада да је испред клуба паркиран аутомобил натоварен бомбама и пријетио таоцима да ће им обући експлозивне прслуке, показују дијелови транскрипта позива полицији, које је Федерални истражни биро данас објавио.
Омар Матин - Фото: Screenshot
Омар МатинФото: Screenshot

Матин је, током трочасовне опсаде клуба, три пута позвао полицију и диспечеру рекао да носи експлозивни прслук попут оних који су "коришћени у Француској", показују објављени транскрипти.

Убица, у чијој је насумичној пуцњави убијено 49 особа, а 53 рањено, представио се као "исламски борац" и рекао диспечеру да поручи Америци да прекине са бомбардовањем Сирије и Ирака.

Он је, такође, направио паузу како би окачио на интернету поруке, у којима је исказивао своју подршку такозваној Исламској држави, пренио је Ројтерс.

Жртве пуцњаве су, док су напуштале клуб, полицији пренијеле да је нападач рекао да ће окачити таоцима четири прслука са бомбама у року од 15 минута, наводи ФБИ у саопштењу.

ФБИ додаје да нису пронађени такви прслуци нити експлозивне направе у ноћном клубу или аутомобилу нападача.

Објављени транскрипти, међутим, не укључују заклетву Матина на лојалност Исламској држави, коју званичнници тврде да је дао.

Истовремено полиција је саопштила да је те вечери спасила много људи, који су били заробљени у клубу, након што је упала и приморала нападача да се повуче ка тоалету са таоцима.

"Спасили смо бројне животе те вечери", рекао је шеф полиције у Орланду Џон Мина на конференцији за новинаре, која је одржана у близини ноћног клуба "Пулс" демантујући наводе да полиција ништа није радила три сата.