latinica  ћирилица
20/06/2016 |  18:05 | Аутор: Дојче веле

Како се спроводи споразум са Турском?

У Грчку долази мање избјеглица и изгледа да договор ЕУ са Турском функционише. Међутим, још колико дуго? ЕУ и даље инсистира на визном режиму за Турке. Анкара се жали.
Заставе ЕУ и Турске (фото: © Sputnik/Алексеј Даничев) -
Заставе ЕУ и Турске (фото: © Sputnik/Алексеј Даничев)

Надлежни комесар ЕУ за миграције сваког мјесеца у Бриселу мора подносити извјештај о спровођењу договора између ЕУ и Турске. Димитрис Аврамопулос сваког мјесеца понавља исту причу: у Грчку долази све мање избјеглица, а расподјела на друге земље чланице ЕУ још увијек не функционише како треба. Европски комесар нејасно говори о напретку, и увијек изнова истиче “али“...Турска не испуњава услове


Аврамопулос је у свом посљедњем извјештају објављеном половином јуна похвалио Турску наводећи да је испунила 65 од 72 критеријума ЕУ за укидање виза. Визне олакшице, које би требале ступити на снагу 1. јула, и даље су на чекању јер турска влада одбија тражено ублажавање антитерористичког закона.

Поставља се питање да ли ће Турска заузврат поштовати договор да преко Егеја у правцу Грчке дневно пролази само 47 миграната. Министри унутрашњих послова ЕУ су протекле седмице навели да би визна либерализација могла ступити на снагу у октобру.

"Број нових избјеглица и миграната који долазе у Грчку је драстично смањен“, каже Аврамопулос. Дугорочно би тако требало и остати ако ЕУ отвори легалне путеве за потражиоце азила. Уколико се то не догоди, кријумчари и мигранти би пронашли друге путеве за Европу. “Морамо понудити нешто боље“, каже комесар ЕУ. Стога је под хитно потребно директно пресељење избјеглица и потражилаца азила из Турске, Јордана и Либана. Државе чланице ЕУ су вољне да на тај начин прихвате 22.000 особа, али је до сада прихваћено само 7.272.

Комисија ЕУ је похвалила Грчку у којој се захтјеви за азил брже обрађују. Међутим, то још увијек није довољно. На острвима и у самој Грчкој више хиљада особа чека да поднесе захтјев за азил или да добије коначну одлуку. Тренутно су потешкоће забиљежене у обради поднесених жалби. Због тога је грчки парламент усвојио нови закон по којем би новоформиране комисије за обраду жалби требало да растерете иначе преоптерећене судове.

Државе чланице ЕУ су обећале да ће Грчкој ставити на располагање већи број особља за обраду захтјева за азил. Међутим, према наводима Комисије ЕУ, само мали број тог особља је заиста стигао у Грчку. Откако је на снагу ступио договор између ЕУ и Турске о враћању избјеглица у Грчкој није закључен ни један једини случај доделе азила. 462 мигранта су са грчких острва враћени у Турску, али они нису ни подносили захтјев за азил.

Аврамопулос процјењује да се у Грчкој тренутно налази преко 50.000 миграната и избјеглица. Грчка покушава да их збрине, али је то немогуће, због чега је Комисија ЕУ позвала земље ЕУ да мјесечно прихвате 6.000 миграната из Грчке и Италије. Међутим, та расподела никако да почне да функционише. Прошлог мјесеца су земље чланице ЕУ прихватиле 780 избјеглица.

Италија тренутно прихвата исти број избјеглица и миграната као и прошле године. Само прошлог мјесеца је дошло 14.000. Италија то још увек може себи приуштити, али прихватни центри ће кад-тад бити пуни. Аустрија пријети затварањем границе на Бренерском превоју са Италијом уколико буде долазио већи број избјеглица и миграната из те земље. ЕУ намјерава да са афричким земљама склопи споразум о прихвату присилно враћених миграната. Међутим, до постизања договора би могло проћи још неколико мјесеци или година, сматра комесар Аврамопоулос и додаје: “предстоји нам тешко љето“.