latinica  ћирилица
20/06/2016 |  17:52 ⇒ 17:53 | Аутор: klix.ba

Иванић блокирао сазивање сједнице Предсједништва БиХ о адаптираном ССП

Младен Иванић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, блокирао је сазивање хитне телефонске сједнице Предсједништва БиХ на којој би била разматрана информација о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, преносе федерални медији.
Предсједништво БиХ - Фото: klix.ba
Предсједништво БиХФото: klix.ba

Иванић је одбио овај захтјев, захтијевајући да се о адаптацији ССП-а изјасни и Влада Републике Српске.

"Предложеним позицијама, без уређеног система прихватања ЕУ фондова за развој пољопривреде, у условима некориштења мјера заштите, нисмо увјерени у позитивне стране евентуалних измјена ССП-а у овом моменту. Влада Републике Српске и Министарство сматрају да би се прихватањем оваквих измјена ССП-а ишло ка даљем девастирању аграрног сектора Републике Српске, односно да би се он довео у изузетно тежак положај, посебно примарна производња. У том смислу, одговорност за посљедице одлука које се односе на пољопривредне произвођаче из Републике Српске, морају преузети кадрови Републике Српске у Савјету министара БиХ", саопштила је Влада Републике Српске.

Хрватски члан Предсједништва Драган Човић био је против укључивања влада ентитета, али је затражио, ако већ буде укључен ентитетски ниво, да се о адаптираном ССП-у изјасне кантоналне владе  и Брчко дистрикт.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић прихватио је изјашњење ентитетских и кантоналних влада.

Свих десет кантона и Брчко дистрикт дали су сагласност на адаптирани ССП, али се још чекају ентитетске владе. Влада ФБиХ ће своје одобрење дати највјероватније у наредна два или три дана.

Коначни рок је 13. јул када се у Словачкој одржава састанак министара иностраних послова земаља ЕУ.