latinica  ћирилица
20/06/2016 |  17:50 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Подршка наставку спровођења валутног одбора

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк исказао је снажну подршку наставку спровођења валутног одбора и независности Централне банке БиХ у њеном дјеловању.
Ларс Гунер Вигемарк - Фото: nezavisne novine
Ларс Гунер ВигемаркФото: nezavisne novine

"Уз усвојену Реформску агенду, сада је повољан тренутак за предузимање структурних реформи којима ће бити унапријеђен економски потенцијал БиХ и смањене препреке са којима се суочавају домаћи и страни улагачи", рекао је Вигемарк у разговору са гувернером Централне банке Сенадом Софтићем и вицегувернерима.

Према његовим ријечима, Централна банка БиХ једна је од институција које играју кључну улогу у одржавању монетарне и фискалне стабилности и спровођењу макроекономских политика које су важне за наставак реформи и раст и стварање нових радних мјеста, саопштено је из Централне банке.

Софтић је указао на опредијељеност Централне банке и подршку власти у БиХ за наставак спровођења валутног одбора који је обезбиједио монетарну стабилност и допринио стабилности банкарског и финансијског сектора у цјелини.

Он је истакао да је изузетно важно да предстојећи програм са ММФ-ом буде реформски орјентисан и да резултира унапређењем постојећег стања у економији, те банкарском и финансијском сектору у БиХ.

Софтић наводи да се од Реформске агенде очекује унапређење у области структуралних реформи и да би њена реализација требало да помогне БиХ на путу ка ЕУ.

Када је ријеч о Реформској агенди, истакнута је потреба за даљим напорима да се унаприједи стабилност финансијског сектора и створе услови који су потребни за снажније кредитирање привреде и покретање економских активности.

"У контексту европских интеграција, БиХ очекује Упитник који представља званични инструмент којим ЕУ процјењује спремност БиХ да започне процес приступања. У оквиру Упитника су и поглавља која се односе на Централну банку БиХ, у којима ће учествовати као водећа или сунадлежна институција за поједина подручја", саопштено је из Централне банке.