latinica  ћирилица
20/06/2016 |  17:00 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ измијенила уредбу о подстицању запошљавања

Влада Федерације БиХ измијенила је данас Уредбу о подстицању запошљавања, чиме су створени услови за убрзавање процеса закључивања уговора о суфинансирању запошљавања и самозапошљавања.

На хитној телефонској сједници утврђен је другачији начин рефундације средстава послодавцима и особама које се самозапошљавају, саопштено је из Владе ФБиХ.

Влада ФБиХ опредијелила се за ново рјешење по којем, умјесто Федералног завода за запошљавање, средства за ове намјене рефундира Министарство развоја, предузетништва и занатства ФБиХ, што је оцијењено као ефикаснији приступ.

Дефинисано је да особе у случају самозапошљавања, а које као занатлије немају плату, имају право на субвенцију на име трошкова обављања дјелатности.

Прописана је и документација, коју би особа која се самозапошљава требало да достави приликом покретања занатске дјелатности.

Садашња дефиниција субвенције за самозапошљавање и документација која се доставља ради правдања субвенције примјењиве су само у случају самозапошљавања на начин да лице оснује друштво са ограниченом одговорношћу.

Уредба је измијењена и допуњена и због тражења послодаваца и незапослених особа да њено спровођење почне што прије.

Влада ФБиХ утврдила је данас Приједлог стратегије саобраћаја у ФБиХ за период 2016-2030. година, који ће упутити Парламенту ФБиХ на коначно усвајање.

Посебни циљеви су дати за различите врсте саобраћаја у ФБиХ /друмски, жељезнички, водни и ваздушни/, те се заснивају на приоритетима саобраћајне политике ФБиХ.

Стратегијом су обухваћене краткорочне /2016-2020./, средњорочне /2021-2025./ и дугорочне /2026-2030. година/ активности које би требало спровести са циљем постизања посебних циљева за сваки вид саобраћаја.