latinica  ћирилица
20/06/2016 |  16:58 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Какву корист може да има Српска од кинеског стратешког пројекта? (ВИДЕО)

Парламент Српске наставиће Дванаесту редовну сједницу разматрањем Приједлога одлуке о продаји већинског пакета акција Рудника жељезне руде Љубија Приједор.
ТЕ Станари - Фото: илустрација
ТЕ СтанариФото: илустрација

Овај рудник, због пласмана жељезне руде, важан је и за кинеске компаније попут Хестила који крајем јуна преузима Смедеревску жељезару.

Након тродневне посјете кинеског предсједника Си Ђипинга Србији економисти и политички аналитичари сматрају да је тиме направљен огроман искорак. Тврде да ће Србија почети да корача великим корацима, и да ће резултати од те сарадње тек бити видљиви. 

Србија се нашла на кинеском путу свиле – као главна повезница са тржиштем Европске уније, тврде аналитичари. Куповина Смедеревске жељезаре само је почетак те сарадње.

- Они купују у најнезгоднијем тренутку челичану, када цијене сировог челика падају већ 5-6 година. С обзиром на то да Кинези дугорочно размишљају, по 20-30 година унапријед, ја вјерујем да су они већ израчунали када ће сљедећи пут доћи до раста цијена и које врсте челика - сматра Радојка Николић, уредница магазина Бизнис и Економетар.

Поруке које су упућене из Смедеревске жељезаре искључиво су политичке природе, што је и добро, увјеравају аналитичари. Економски интереси који се крију иза тих порука, тек би требало да се осјете.

- Потписан је споразум о индустријском производном парку у Смедереву, дакле доласку кинеских компанија које би овдје правиле кооперације са нашим компанијама. Добијена је листа наших компанија које могу да буду партнери и да оне извозе на трећа тржишта и то је велика шанса коју морамо да искористимо - сматра Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије.

Република Српска има искуства са кинеским инвестицијама. Термоелектрана Станари један је од примјера добре сарадње, али и озбиљности које Кина показује када је ријеч о њеним инвестицијама. Потпредсједник Привредне коморе Српске Михајло Видић каже да је за очекивати да Република Српска направи одређену понуду економске сарадње, а био би то велики искорак за домаћу привреду.

- Ми ту имамо велику шансу да склопимо уговор са Жељезаром Смедерево и да ту руду коју имамо на подручју Приједорског базена почнемо да извозимо и повећамо ископе које уопште не користимо - каже министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Уколико за то постоји и политички договор, свака друга сарадња требало би да тече без проблема. Предсједник Додик имао је прилику да директно разговара са кинеским предсједником, најављујући будућу посјету Кини. Разговрало би се углавном о инфраструктурним пројектима.

- Српска има историјску шансу да буде дио кинеских интереса јер је Кина други инвеститор на свијету и за њих се отимају много веће земље, а ево ми имамо прилику да нам је то све пружено као на тацни - сматра политиколог Владе Симовић.

Дугорочни кинески стратешки пријекат је да у наредном периоду уложи 10 милијарди евра, махом у централноевропске и земље југоисточне Европе. Готово три милијарде евра Кина планира само да уложи у Србију. У томе би Република Српска требало да пронађе своје интерес, сматрају аналитичари.