latinica  ћирилица
20/06/2016 |  16:45 | Аутор: СРНА

СМ БиХ: Одлука о ратификацији споразума о гранту

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог одлуке о ратификацији Споразума о гранту између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са Регионалним стамбеним програмом – БиХ 4 /2015/, вриједним 8.569.651 евра.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

У оквиру овог пројекта биће стамбено збринуто 480 домаћинстава са 1.800 корисника, односно обновљено 435 породичних кућа за повратак избјеглица и интерно расељених лица, те изграђено 45 домова за интерно расељене. Домаћа контрибуција износи 1.050.720 евра.

Овај четврти пројекат проводи се у оквиру ширег регионалног програма БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије за трајно стамбено збрињавање 27.000 домаћинстава избјеглих и расељених лица, од чега је 5.400 домаћинстава у БиХ.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства финансија и трезора, донио је одлуку о успостављању система контроле за програме територијалне сарадње.

У складу са овом одлуком, Министарство финансија и трезора, Сектор за финансирање програма и пројеката ЕУ, вршиће функцију тијела за контролу у ИПА прекограничним и ЕУ програмима транснационалне сарадње у којима учествује БиХ, а проводе се у подијељеном или индиректном систему управљања.

У периоду ИПА-два, од 2014. до 2020. године БиХ ће учествовати у пет програма територијалне сарадње.

Савјет министара БиХ усвојио је Правилник о категоризацији спортиста на нивоу БиХ.

Овим правилником, који је предложило Министарство цивилних послова БиХ, утврђују се категорије спортиста, поступак сврставања спортиста у категорије, критеријуми за категоризацију спортиста, облици и начин остваривања права које спортисти остварују на основу категоризације спортиста на нивоу БиХ.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог споразума о оснивању регионалне канцеларије за сарадњу младих земаља западног Балкана, који ће бити достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, уз приједлог да за потписника буде овлаштен предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Овај споразум слиједи циљеве наведене у "Берлинском процесу" и заснован је на "Заједничкој изјави о успостављању регионалне канцеларије за сарадњу младих на западном Балкану" коју су 27. августа 2015. године на конференцији у Бечу потписали премијери земаља западног Балкана.

Планирано је да споразум буде потписан 4. јула у Паризу током састанка на нивоу премијера, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Мисија Канцеларије је подршка регионалној размјени младих и њихових идеја као основи за будуће визије сарадње на основу вриједности суживота, толеранције и поштивања људских права и различитости, интензивирање регионалне сарадње између младих и институција посвећених младима и обезбјеђивање провођења заједничких програма за младе на начелима демократског управљања, одрживог економског развоја, образовања и иновација, те координација сарадње младих на западном Балкану.

Савјет министара БиХ утврдило је Приједлог споразума који се односи на узајамно признавање и замјену возачких дозвола између Савјета министара БиХ и Владе Турске.

У складу са овим споразумом, БиХ и Турска узајамно признају важеће возачке дозволе издате од надлежних органа једне уговорне стране особама које бораве туристички на територији друге уговорне стране или комерцијалним возачима у транзиту.