latinica  ћирилица
20/06/2016 |  16:11 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

Станари: Понављање избора за руководство Борачке организације? (ВИДЕО)

У Станарима дио борачке популације тражи поновне изборе за руководство ове организације у овој општини. Тврде да избори нису ни одржани, док из актуелног руководства то одбацују.
Станари - Борачка организација - Фото: РТРС
Станари - Борачка организацијаФото: РТРС

Борачка организација Станари добро ради, али руководство није легално, тврди неколико незадовољних бораца из мјесних одбора окупљених у Иницијативном одбору за оснивање Борачке организације. Своје захтјеве предочили су и челним људима Борачке организације Српске.

- Избори нису спроведени, задњи пут су били 2014. на општини Добој. Са општине Добој, кад се одвојила општина Станари, пренесене су надлежности на општину Станари - каже Зоран Шућур из Иницијативног одбора.

Избори у Борачкој организацији у Станарима су спроведени, тврди актуелно руководство. Ово је, кажу, покушај појединаца да страначке циљеве остваре путем Борачке организације.

- Да није страначких избора не би било ни ових проблема. Неко индиректно ради за интересе одређених партија али када је у питању Борачка организација то мора бити ванстраначки - каже Миладин Ковачевић, предсједник ОБО Станари.

Док актуелно руководство тврди да иза свега стоји СДС у Станарима који је наредио формирање паралелне Борачке организације, незадовољни борци управо њима приписују блискост са СНСД-ом. Органи Борачке кажу неће се бавити тим спекулацијама већ чињеницама и документацијом, како би пресудили ко је у праву.

- Избори су одржани, да ли ће том чињеницом бити неки задовољни или неће, да ли постоје услови за организовање ванредних избора кад сву ситуацију сагледамо, то ћемо да видимо - каже Дражен Перендија, Борачка организација Републике Српске.

Док се не докаже другачије актуелно руководство Борачка организација у Станарима је легитимно изабрано, кажу у Борачкој организацији Српске. Ипак признају да у борачким организацијама трвења расту уочи сваких избора  Надају се да ће измјенама Статута сличне ситуације много убудуће лакше рјешавати.