latinica  ћирилица
20/06/2016 |  16:08 | Аутор: Б92

Хамонд: Послије Брегзита нема повратка назад

Излазак Велике Британије из ЕУ биће коначан и послије њега нема повратка назад, упозорио је данас шеф британске дипломатије Филип Хамонд.

"Када једном донесемо такву одлуку, неће бити повратка назад. Велика Британија никада више неће моћи да се врати у ЕУ, осим под условима који су неприхватљиви, као што је обавеза прикључења еврозони и примјене Шенгенског споразума", рекао је Хамонд уочи самита министара спољних послова ЕУ у Луксембургу.

Он је оцијенио да је битка пред референдум била "веома тијесна" и поновио да је за Велику Британију најбоље да остане у Унији, што је прије неколико мјесеци рекао и премијер Дејвид Камерон.

Хамонд је додао да ће својим европским колегама поручити да британска влада у случају останка очекује брзо и потпуно спровођење "болних" реформи унутар ЕУ.

Са друге стране, шеф француске дипломатије Жан-Марк Еро рекао је да су "очи свих Европљана упрте у британски народ", који ће се у четвртак на референдуму изјаснити о чланству своје земље у ЕУ.

"Одлука коју ће Британци донијети важна је за њих и за цијелу Европу, и то треба да имају на уму када буду гласали", закључио је Еро.