latinica  ћирилица
20/06/2016 |  15:50 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Пуповац: Проблеми Срба у Хрватској почеће да се рјешавају

Премијер Србије Александар Вучић и хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић изразили су увјерење да ће, након обнављања дијалога Београда и Загреба, проблеми српске националне мањине у Хрватској почети да се рјешавају, рекао је предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац.
Милорад Пуповац - Фото: ТАНЈУГ
Милорад ПуповацФото: ТАНЈУГ

 Након састанка представника српске националне мањине са Вучићем и Китаровићевом у Даљу, Пуповац је рекао новинарима да је разговор био отворен и да су представници Срба изнијели главна питања која их у овом моменту оптерећују.

"Предсједница Грабар Китаровић је рекла да је спремна да покрене неке ствари о којима нисам овлашћен да говорим, али су за нас јако битне. Битна нам је и сарадња у вези са ратним злочинима, регионалним развојем, регистрацијом школа, прекограничном сарадњом", навео је Пуповац.

Међу проблеме Пуповац је сврстао атмосферу која је још оптерећена нетолеранцијом, говором мржње, историјским ревизионизмом и покушај да се оспорава право Срба у Хрватској на сјећање на страдања као што су Јасеновац и Јадовно.

Пуповац је рекао да проблем представља и то што се српске институције у Хрватској не признају и што им се ускраћивањем финансија жели ограничити аутономија рада и дјеловања, као и запостављање развоја повратничких средина, нефер суђења за ратне злочине, регистрација српских школа, употреба ћириличног писма која зависи од добре воље локалних политичара.

Вучић и Китаровићева су прије одласка у Србију свечано открили бисту Милутина Миланковића у његовој родној кући у Даљу.

Премијер Србије и хрватски предсједник ће у мјесту Доњи Таванкут у Србији, у којем већинско становништво чине Хрвати и Буњевци, обићи Дом културе "Матија Губец", а потом ће у Суботици потписати Декларацију о унапређењу односа и рјешавању отворених питања двије државе.