latinica  ћирилица
20/06/2016 |  15:48 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Ремонт постројења РиТЕ Угљевик (ВИДЕО)

РиТЕ Угљевик је данас почео редовни годишњи ремонт постројења.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

У редовни годишњи ремонт биће уложено око 5 милиона марака. Рок за завршетак радова на којима је ангажовано десетак, углавном, домаћих фирми је 45 дана. Капитални ремонт турбине и генератора одгођен је до 1. априла сљедеће године. Најскупља инвестиција биће реконструкција електрофилтера, као услов за реализацију пројекта одсумпоравања димних гасова. 

Котао је угашен у поноћ и биће ван погона до 3. августа. До тада је у плану ремонт турбине и генератора, санација цијевног система и рото опреме. Радници производње раде у смјенама и припремају постројења за машинске, електро и друге радове.

- Циљ овог ремонта је да ову годину завршимо са што мање техничко технолошког застоја, да имамо велику производњу, а самим тим и финансијски резултат за који се очекује да буде позитиван ове године - каже Милутин Тасовац, извршни директор за производњу електричне енергије и развој у РиТЕ Угљевик.

Ремонтом ће бити повећан капацитет котловског агрегата од којег зависи производња електричне енергије, као и поузданост блока,чиме ће се предуприједити непланирани застоји.

- Имамо плански број испада, три у току године, међутим у експлоатације се дешава наравно већи број. Наш блок је одрадио око 170.000 сати, приближавамо се граници 200.000 сати, који је природни ресурс овог постројења - каже Жарко Новаковић, технички руководилац у РиТЕ Угљевик.

Због предвиђеног капиталног ремонта који је требало да траје 90 дана, у овој години планирана је мања производња електричне енергије од 1.462 гигават часа. С обзиром на то да су ови радови одгођени за идућу годину, а план испуњен 99,7 одсто, биће урађен ребаланс плана и планирана већа производња. У РиТЕ Угљевик теку припреме за пројекат одсумпоравања. Избор извођача радова који ће биће реализовани кредитним средствима јапанске владе од око 80 милиона евра, у завршној је фази.