latinica  ћирилица
20/06/2016 |  15:34 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

И. Илиџа: Становници у дилеми коме да плате рачун за одвоз смећа (ВИДЕО)

У општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново однедавно дјелују два комунална предузећа. Послове одвоза смећа на територији ових општина до прије два мјесеца обављало је предузеће Рад. Општина Источна Илиџа, основала је властито комунално предузеће Комил. Грађани у дилеми којем предузећу платити рачун.
Јавно комунално предузеће Источна Илиџа "Комил" - Фото: РТРС
Јавно комунално предузеће Источна Илиџа "Комил"Фото: РТРС

Подручје општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа донедавно је уређивало предузеће Рад. Одлуком локалног парламента Источна Илиџа формирано је ново предузеће Комил. Грађани -збуњени.

Комунално предузеће Рад поднијело је тужбу због регистрације новооснованог предузећа Комил. Виши привредни суд у Бањалуци оспорио је регистрацију Комила.

- Нама рјешење није укинуто, враћено је на ревизију и даље ће се ситуација развијати вјероватно нама у корист. То је један од начина опструкције и једини циљ свега тога је то да се купи вријеме, да се предузећу Комил отежа ситуација, да финансијски буде у једној незавидној ситуацији и да сами од себе се угасимо и нестанемо - каже Милан Тошић, в.д. директор ЈКП Комил.

Страхиња Трифковић, в.д. директор предузећа Рад каже да је ово предузеће једино регистровано на подручју на подручју три општине и једино које има законско право да врши услуге одвоза смећа.

Предузеће Рад има око 64 радника, а оснивањем комуналног предузећа на подручију општине Источна Илиџа, кажу губе око 600.000 марака од наплате. Због тога ће, кажу, бити приморани да преполове број запослених.