latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:49 | Аутор: СРНА

Сарајево: Недовољна подршка жртвама сексуалног насиља у конфликту

Жртвама које су преживјеле сексуално насиље у конфликту, помоћ и подршку углавном пружа невладин сектор, док институције БиХ у томе незнатно учествују, изјавила је неуропсихијатар и рецензент извјештаја "Стигматизација лица која су преживјела сексуално насиље у конфликту у БиХ", Есмина Авдибеговић, који је данас представљен у Сарајеву.
Скуп о сексуалном насиљу у конфликту - Фото: СРНА
Скуп о сексуалном насиљу у конфликтуФото: СРНА

Уочи презентације извјештаја, она је рекла новинарима да су и 20 година након завршетка рата, код жртава очигледне и физичке и психичке посљедице, као и тешкоће у социјалном функционисању, што се одражава и на њихову породицу, као и на цјелокупну заједницу.

"Лица која су преживјела сексуална насиља, а посебно мушкарци, у контакту са институцијама система доживљавају неугодности, буду стигматизовани и често им се приступа на несензибилан начин што, уз трауму сексуалног насиља, додатно појачава њихову патњу и осјећај да су крива што су то доживјела", рекла је Авдибеговићева.

Она сматра да би ангажман друштва требало да буде већи и адекватнији како би се помогло не само особама које су преживјеле овај вид насиља, него и њиховој дјеци јер, како је објаснила, постоји трансгенерацијски пренос емоција које су везане уз трауму.

"Посљедице су често дугорочне и цјеложивотне. Питање је када ћемо ми схватити и препознати да се ради о људима који су ту, међу нама. Мислим да, у суштини, изостаје едукација свих професионалаца који раде, прије свега у здравственим и социјалним институцијама", навела је Авдибеговићева.

Према њеним ријечима, стигма, која је на неки начин културолошки обиљежена, једна је од главних препрека у процесуирању починилаца злочина.

Помоћник министра за људска права и избјеглице БиХ Салиха Ђудерија рекла је да се данас представља истраживање направљено на бази узорка који показује како се осјећају жртве сексуалног насиља и како на њихове потребе и права реагује остала популација.

"Ово истраживање требало би да послужи свим нивоима власти, а посебно оним који се баве директним пружањем подршке жртвама, да се сензибилују и обуче према бољем испуњењу њихових потреба. Они не уживају једнаку заштиту на свим нивоима у БиХ, јер су закони који регулишу њихову заштиту и положај прилично различити", навела је Ђудерија.

Она је додала да ће Министарство за људска права и избјеглице радити у домену спречавања и борби против дискриминације ове категорије, нагласивши да су све њихове препоруке и активности из претходног периода имале за циљ да раде на унапређењу измјена и допуна законских рјешења која би регулисала права ових лица.

Представник Популационог фонда УН /УНФПА/ Доина Болога подсјетила је да је УН одредио 19. јун као Међународни дан елиминације сексуалног насиља у конфликту, што је значајно и за БиХ.

"Стигматизација лица која су преживјела сексуално насиље повезано са сукобима је изузетно болна тема и рана коју је тешко зацијелити. Ово истраживање даје увид у стање стигматизације и не припада ниједној организацији. Оно припада жртвама у цјелини", рекла је Болога.

Она је додала да ће резултати истраживања додатно бити разматрани са парламентарцима, владама и другим организацијама, те да рјешавање стигматизације захтијева комбинацију континуираних и усклађених напора са више страна.

Поводом обиљежавања 19. јуна – Међународног дана елиминације сексуалног насиља у конфликту, Популациони фонд УН /УНФПА/ у сарадњи с Министарством за људска права и избјеглице БиХ, организовали су прелиминарну презентацију извјештаја "Стигматизација лица која су преживјела сексуално насиље у конфликту у БиХ".

Истраживање је настало у оквиру заједничког УН пројекта "Тражење заштите, подршке и правде за преживјеле жртве сексуалног насиља током конфликта у БиХ", који се спроводи у сарадњи са УНДП, УН Вомен и ИОМ, а који су подржали владе Велике Британије и Канаде и УН Акција против сексуалног насиља у конфликту.