latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:45 | Аутор: СРНА

Звиздић са амбасадорима ОЕБС-а у Сарајеву

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић примио је данас у Сарајеву амбасадоре ОЕБС-а којима је пренио да је БиХ посвећена поштивању основних докумената и принципа ОЕБС-а који већ 21 годину у БиХ помаже обнављање мира.
Звиздић - амбасадори ОЕБС-а - Фото: СРНА
Звиздић - амбасадори ОЕБС-аФото: СРНА

Он је захвалио амбасадорима Њемачке, Велике Британије, Мисији ОЕБС-а у БиХ и Мисији БиХ у Бечу на организовању овог сусрета, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Звиздић је захвалио на доприносу и истакао значај присуства мисије ОЕБС у остваривању напретка, посебно у областима реформе одбране и изборног процеса, те осигурању мира, безбједности и стабилности у подручјима дјеловања ОЕБС-а.

Он је упознао амбасадоре и о актуелној економској и политичкој ситуацији у БиХ и са активностима на остваривању циљева на путу ка ЕУ.

Звиздић је оцијенио да је обновљени приступ ЕУ према БиХ пружио нову димензију европској перспективи БиХ и истакао и значајне искораке у области борбе против корупције, јачању владавине права, демократских институција и механизама за заштиту људских права.

Он је упознао амбасадоре и о слободи изражавања у БиХ.

"Важно је да имамо слободу медија и да новинари раде без притисака. Настојимо снажно побољшати институционално и политичко окружење за пуну слободу изражавања. По препоруци Савјета министара БиХ, Институција Омбудсмена ће у овој години израдити Специјални извјештај о положају новинара и случајевима пријетњи новинарима, што ће бити смјерница за даље активности у овој области", рекао је предсједавајући Савјета министара.

Звиздић је говорио и о унапређењу регионалне сарадње, мигрантској кризи и локалним изборима у БиХ.