latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:37 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Најављен почетак градње Пељешког моста

Извођач радова градње Пељешког моста требало би да буде познат до краја године, а радови би требало да почну 2017. године, саопштили су министри поморства, саобраћаја и инфраструктуре Олег Бутковић и регионалног развоја и фондова Европске уније Томислав Толушић.
Мост на Пељешцу - Фото: Screenshot
Мост на ПељешцуФото: Screenshot

Изградња моста и приступних путева могла би да почене већ сљедеће године, а технички министар ЕУ фондова Томислав Толушић оптимистичан је и додаје да је ово један од највећих европских пројеката.

Пељешки мост би требало да буде дуг 2.404 метра, а на њему су планиране двије саобраћајне и двије зауставне траке. Ово је један од пет највећих мостова у Европи.

"Ово би се направило прије или касније, нисмо измисли топлу воду, али чињеница да смо у ових пет мјесеци направили посао који би се по мени радио годину и више да није било организованости и сарадње". Конкурс је припремљен у неколико фаза, а у првој фази вриједност радова је 1,7 млрд куна. Проводиће се у неколико фаза: 1. Изградња приступних путева мосту; 2. Изградња моста Пељешац; 3. Изградња дионице пута на Пељешцу (релација Зарадеже-Прапратно); 4. Изградња тзв. Стонске обилазнице (релација Ђонта-Доли).

На конференцији је потврђено да ускоро бити изабран извођач радова на изградњи Пељешког моста. "Одлучили смо се за суфинанцрање Пељешког моста од стране Европске комисије у износу од 85 посто и 15 посто средстава осигураће држава", рекао је Олег Бутковић и додао да вјерује да ће финансирање од стране Европске комисије бити одобрено..

На данашњој конференцији није било ријечи о тврдњама из БиХ да би мост могао да угрожава међународни пловни пут и интересе Босне и Херцеговине. Није помињана ни пловна висина од 60 метара и главни распон од 500 метара, као ни студија о утицају на животну средину у Босни и Херцеговини. Прошле године у јуну  Шевал Ковачевић, судски вјештак за саобраћај и замјеник предсједника Поморског друштва Босне и Херцеговине жестоко је критиковао планове Хрватске о градњи моста у којој се не уважавају интереси БиХ:

"Спусти ли Хрватска иједан објект у море, држава Босна и Херцеговина, преко јавног правобраниоца, свог државног, треба да прикупи доказе, оснује адвокатски тим и покрене међународну тужбу у Хагу, тужи Хрватску за једнострано понашање", оцијенио је Ковачевић.