latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:10 ⇒ 18:29 | Аутор: СРНА

Перендија: Нема докумената да је борачка организација Станара нелегитимна

Предсједник Статутарне комисије Борачке организације Републике Српске Дражан Перендија изјавио је да је Борачка организација Станара легална и легитимно изабрана и да до овог момента нема докумената који би то оспоравали.
Општина Станари - Фото: РТРС
Општина СтанариФото: РТРС

"Да ли ће том чињеницом неки бити задовољни или неће, да ли постоје услови за организовање ванредних избора одлучиће се када Статутарна комисија сагледа сву ситуацију", рекао је Перендија новинарима након састанка у Станарима, одржаног на иницијативу предсједника БОРС-а у вези са оснивањем Борачке организације Станари.

Перендија је рекао да БОРС имамо изузетно добру архиву, те да ће бити извршен увид у сву документацију.

"Сви подаци су јавни и нису сакривени", додао је он, наводећи да ће се поступати у складу са важећим Статутом БОРС-а.

Као могућу позадину захтјева иницијативног одбора за преиспитивање исправности избора Борачке организације Станара, Перендија наводи досадашњу праксу да се у предиизборним и изборним годинама појављују трвења на нивоу борачких организација и покушаја рушења носиоца функција.

Он је изразио бојазан да чланство ове организације често насједа дневно-политичким утицајима.

Предсједник Скупштине Борачке организације Станари Миладинко Ковачевић истиче да у досадашњем раду ове општинске организације није направљена ниједна процедурална грешка, нити су повријеђени Статут и нормативни акти БОРС-а, која је надгледала оснивачки поступак.

Ковачевић је подсјетио на закључак Општинског одбора СДС-а Станари са састанка одржаног 31. јануара којим се задужују предсједници страначких мјесних одбора да у странку доставе имена бораца који ће бити у иницијативном одбору за евентуално формирање нове борачке организације, уколико не буду расписани избори у Борачкој организацији.

Он наводи да са више од 1.240 чланова у 13 мјесних одбора и са средствима општинског буџета ова локална организација представља примамљив залогај политичким партијама.

Члан иницијативног одбора за формирање нове борачке организације Зоран Шућур наводи да нема замјерки на досадашњи рад станарске борачке организације, али да имају на регуларност избора, за које наводи да нису спроведени.

"Задњи избори су спроведени 2014. године и на подручју општине Добој", истиче Шућур.

Данашњем састанку присуствовао је и предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

Оснивачка скупштина Општинске борачке организације Станари одржана је 6. јуна 2015. године.

Једногласном одлуком за предсједника Скупштине Борачке организације Станари изабран је Миладинко Ковачевић, а за предсједника Предсједништва Митар Мишурић.

Оснивачкој скупштини тада су присуствовали и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и бројне званице.

Станарска борачка организација са већ постојећом структуром произашла је из Борачке организације града Добоја, а до издвајања је дошло након формирања општине Станари.