latinica  ћирилица
20/06/2016 |  14:03 ⇒ 15:46 | Аутор: Блиц

У Жељезницама Србије "затурили" 100 милиона евра вриједну имовину

У имовини која је откривена недавним пописом било је затурено земљиште, објекти, међу којима су и станови и ресторани, локомотиве, вагони...
 - Фото: РТС
Фото: РТС

Послије вишегодишњег "случајног изостављања"  из пописа на упорно инсистирање ресорне министарке Зоране Михајловић, која је тражила прави увид стања, а не онај са пописних листа обједодањена је ствана имовина Жељезница Србије. Сада треба утврдити да ли је неко намјерно „скривао“ имовину „Жељезница“ због личне користи, јер је готово незамисливо да се „загуби“ имовина вриједна 100 милиона евра.

- Биланси стања и имовине преписивали су се годинама из листа, а нико није провјеравао да ли се у међувремену нешто променијило. Та заборавност посебно је индикативна код службених станова, гдје су неки сасвим случајно откривени након што су извршитељи дошли да наплате дажбине једног од руководилаца који их није плаћао годинама. Око 30 станова изостављано је са пописних листа. Нису уписани, као и неки угоститељски објекти, иако су неки од њих издавани - каже извор из „Железница“.

Из „Железница“ не негирају да је пописом утврђено да има вишка имовине, али имају оправдање.

- Не може се рећи да се за ову имовину није знало јер је и раније она била у власништву „Железница“, али се у великом пословном систему није постављало питање њене потребе и сврсисходности, нити се рјешавао њен статус - кажу у ПР служби тог јавног предузећа.