latinica  ћирилица
20/06/2016 |  13:59 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Двоструки аршини међународне заједнице

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа оптужио је међународну заједницу да проводи двоструке аршине када је ријеч о рјешавању статусних питања избјеглих Срба у Хрватској и Хрвата у БиХ.
Никола Пузигаћа -
Никола Пузигаћа

"У Републици Српској у 98 одсто случајева Хрватима су враћени имовина и станови, а један мањи број налази се још на судовима, док међународна заједница годинама Хрватској дозвољава да опструише рјешавање статусних права избјеглих Срба која се односе на враћање имовине, станарских, радних и пензијских права", рекао је Пузигаћа Срни поводом обиљежавања 20. јуна - Свјетског дана избјеглица.

Пузигаћа је рекао да је избјеглим Србима у Хрватској онемогућено враћање око 50.000 станарских права.

У неравноправном положају су у односу на Хрвате и када је ријеч о откупу станова у склопу стамбеног збрињавања, гдје се траже износи од 500 до 800 евра по метру квадратном, додао је он.

"Срби су у неравноправном положају у односу и на Хрвате са којима су мијењали своју имовину у БиХ за имовину у Хрватској, јер је Хрватима омогућено на судовима поништавање уговора о замјени некретнина, тако да избјегли Срби остају без икакве имовине", закључио је Пузигаћа.