latinica  ћирилица
20/06/2016 |  13:43 ⇒ 13:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Затварање колективних центара до краја године

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да би преосталих девет колективних центара за избјеглице, у којима борави око 400 људи, требало да буде затворено до краја године.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вулин је новинарима у Београду рекао да Србија Свјетски дан избјеглица дочекује са 29.574 особе које још имају избјеглички статус, наводећи да је на врхунцу кризе Србија имала више од седам стотина колективних центара, а да их је сада само девет.

"До краја године свих девет би требало да буде затворено и близу 400 људи који су корисници колективних центара би требало да буду збринути на адекватан начин", рекао је Вулин.

Он је навео да је кроз Србију током ратова деведесетих година и као посљедица забиљеженог етничког чишћења избјеглички статус затражило и добило 618.000 људи.

Према његовим ријечима, свега 144.000 избјеглица се вратило у своје земље поријекла.

"Огромна већина од 203.000 интерно расељених са простора Косова и Метохије ни до дана данашњег није. Данас имамо још 18.000 интерно расељених особа на простру КиМ", подвукао је Вулин.

Упитан какве су шансе да се затворе и колективни центри на КиМ, Вулин је рекао да то није нешто што Србија може сама да уради, будући да је простор КиМ под контролом УН, у складу са Резолуцијом 1244.

"Ми смо спремни да радимо на томе и пројекти које је предузела влада, као што је Сунчева долина, дају могућност да се обезбеди смјештај интерно расељених лица", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да су станови, пакети грађевинског материјала и сеоска домаћинства адекватна решења за избегла лица, додајући да за све постоји механизам и рјешење у складу са могућностима људи, њиховим годинама, поријеклом.

"Најидеалније би било да људи могу да се врате тамо одакле су отиши али бојим се да то није само у рукама Србије", рекао је Вулин.

Он је истакао да је потребна подршка међународне заједнице да се људска права тих људи поштују, да им се омогући повратак, да се њихова имовинска права не гурају у страну, да се проблем неисплаћених пензија, радног стажа, имовинских права не заборавоља зато што су ратови прошли.

"Ратови су прошли, али посљедице ратова нису", рекао је Вулин.