latinica  ћирилица
20/06/2016 |  13:23 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Конференција беба: Најмлађа беба рођена са зубићем (ВИДЕО)

У Оштрој Луци данас је одржана прва овогодишња конференција беба у Републици Српској.
Оштра Лука -  конференција беба - Фото: СРНА
Оштра Лука - конференција бебаФото: СРНА

Робне награде додијељене су најмлађој беби, најстаријем дјетету и беби са највише браће и сестара.

Најмлађа беба Емилија Стојнић данас има 34 дана и прво је дијете у породици Стојнић. Рођена је са зубићем.

"Прогризла је дуду и по томе смо примијетили да се нешто дешава. Примијетили смо зубић и забринули смо се због тога. Одвели смо је љекару, а љекар нам је рекао да немамо разлога за бригу и да је то врло ријетка појава, али да се дешава", каже мама Ивана.

Награду за бебу са највише браће и сестара добила је беба Адријана Гајић која има и три старија брата, а један од браће, Данило, добио је награду као најстарије дијете на конференцији беба, с обзиром на то да је горња граница за учешће пет година.

Вршилац дужности помоћника министра за породицу Републике Српске Босиљка Бошњак рекла је да ова манифестација настоји да укаже на значај родитељства које представља најљепшу, али и најодоговорнију улогу у животу.

Најмлађа беба рођена са зубићем (Фото: СРНА)

"На позив Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске ове године одазвало се 26 локалних заједница. Почињемо данас у Оштрој Луци, а завршавамо 3. јула у Рибнику", рекла је Бошњакова.

Замјеник начелника општине Оштра Лука Драган Мастикоса рекао је да се конференција беба у овој општини одржава трећи пут и да јој је циљ да повећа наталитет.

"Тешка је економска ситуација у Републици Српској, али младима треба пружити шансу. Треба адекватне програме донијети на републичком нивоу. Економски фактор је најбитнији и треба повећати дјечији додатак да се побољша стабилност породице", навео је Мастикоса.

Пригодан програм приредили су наставници и ученици Основне школе "Десанка Максимовић" у Оштрој Луци.

У овој општини од почетка године до данас рођено је седам беба.