latinica  ћирилица
20/06/2016 |  13:15 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Бијељина- Миран протест "За правду и живот достојан човјека"

Поводом Међународног дана избјеглица на градском тргу у Бијељини данас је одржан мирни протест под називом "За правду и живот достојан човјека", у организацији Удружења избјеглих и расељених Срба зеничке регије.
Бијељина- Миран протест "За правду и живот достојан човјека" - Фото: СРНА
Бијељина- Миран протест "За правду и живот достојан човјека"Фото: СРНА

Учесници протеста носили су фотографије својих уништених кућа и православних храмова, остављених гробова и оскрнављених споменика у садашњој Федерацији БиХ.

Предсједник Удружења Срба зеничке регије Душан Стевановић позвао је градску и републичку власт да учине више за хиљаде српских избјеглица чија је имовина у Федерацији уништена, а они без посла и деценијама након рата и даље у алтернативном смјештају.

Стотињак окупљених тражили су рјешавање социјалних проблема, од стамбеног збрињавања до запошљавања бројних незбринутих породица из избјегличке популације, као и отклањање административних баријера при обезбјеђивању докумената.

Стевановић је замјерио градској власти што овом удружењу избјеглица никада није обезбиједила ни марку помоћи, као ни просторије за рад, иако се из локалног буџета Бијељине годинама финансирају бројне невладине организације.

Према његовим ријечима, српске избјеглице заслужују и очекују далеко више разумијевања и труда на рјешавању њиховох проблема и у ресорном министарству и Борачког организацији Републике Српске, као и од српских представника у власти на нивоу БиХ.

Стевановић је најавио да ће, уколико се проблеми избјеглица не почну рјешавати, услиједити радикалнији потези ове популације попут протеста, блокада институција и позива на бојкот локалних избора. /крај/љб/мир/фото