latinica  ћирилица
20/06/2016 |  12:55 ⇒ 12:57 | Аутор: БЕТА

Њемачка чека Милера да се врати у голгетерску форму

Најбољи стријелац репрезентације Њемачке на посљедња два свјетска шампионата Томас Милер још није дао гол на Европском првенству у Француској, а фудбалска јавност очекује да ће се то ускоро десити.
Томас Милер - Фото: Getty Images
Томас МилерФото: Getty Images

Милер је са пет голова помогао Њемачкој да освоји Свјетско првенство прије две године у Бразилу, а исто толико погодака постигао је и четири године раније у Јужној Африци.

Ипак, нападач Бајерна није дао гол на седам узастопних утакмица на европским првенствима.

"Надам се да ћу постићи погодак, али већ сам рекао прије турнира да ми то није главни циљ", рекао је Милер пред посљедње коло групне фазе такмичења.

Њемачка ће сутра на стадиону Парк принчева у Паризу играти против Северне Ирске у трећем колу Групе Ц на Европском првенству у Француској.

"Надам се да ћемо играти добро и побиједити", навео је Милер.

Он је у Француску дошао са својом најбољом сезоном у клупском фудбалу. Овај 26-годишњак је за Бајерн постигао 32 гола, уз 12 асистенција у свим такмичењима.
У квалификацијама за континентални шампионат, Милер је постигао девет од укупно 24 гола Њемачке. За репрезентацију је био стријелац 32 пута на 73 наступа.
Али, на прве двије утакмице у Француској није имао праву гол шансу. Њемачка је побиједила Украјину са 2:0 и потом играла без погодака са Пољском.

Милер је смирен током боравка на шампионату. Он је у бази њемачке репрезентације у Евијану на слободан дан играо голф са некадашњим саиграчем из Бајерна Бастијаном Швајнштајгером и дјеловао је расположено.

"Све изгледа добро на табли када се нацрта, али то не значи да ће функционисати у пракси. Фудбал је веома сложена игра, он је много више од доношења одлука. Добро тренирамо, добро планирамо, али не зна се унапред каква ће бити утакмица", рекао је Милер.

Што се тиче његових игара, Милер је казао да је увјерен да ће оне бити "срећније" у наредном периоду.

"Морам да останем гладан и да радим до граница бола, да покушам да будем још бржи од противника. Без обзира на то да ли сам у јавности хваљен или не, на то не би требало да обраћам пажњу", казао је Милер.

Тим менаджер репрезентације Њемачке Оливер Бирхоф, који је постигао златни гол у финалу Европског првенства 1996. године, рекао је да је у модерном фудбалу теже "засијати" сваки пут.

Као добар пример да Милера треба чекати, Бирхоф је навео његов погодак који је Бајерну донио продужетке и пласман у четвртфинале Лиге шампиона против Јувентуса у марту.

"Нисмо га тада видјели 88 минута и онда је погодио", додао је Бироф.

Селектор Њемачке Јоахим Лев рекао је да је само питање тренутка када ће Милер постићи погодак.

"Једноставно, он је неко ко рјешава утакмице. Има нос за гол", рекао је Лев.

Милер ће прилику да постигне први погодак на Европском првенству у Француској имати сутра у 21.00, када ће се играти утакмица између Њемачке и Сјеверне Ирске.