latinica  ћирилица
20/06/2016 |  12:21 ⇒ 15:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Противници и присталице Брегзита износе завршне аргументе (ВИДЕО)

Три дана прије референдума о изласку Британије из Европске уније 23. јуна, и након паузе у кампњаји због убиства посланице Џо Кокс, заговорници обје стране данас износе завршне аргументе за и против останка у ЕУ.

Шеф Форин офиса Филип Хамонд упозорио је данас да би излазак Велике Британије из ЕУ био неповратан и да би земља могла поново да се придружи блоку само под условима који би били неприхватљиви.

"Порука коју покушавамо да пошаљемо Британцима јесте да је то неповратан процес - ако одлуче да изађу, више нема повратка", рекао је Хамонд новинарима пред почетак састанка шефова дипломатија у Бриселу.

Премијер Дејвид Камерон казао је јуче да се земља суочава са "егзистенцијалним избором" послије којег "нема враћања уназад". "Ако се одлучимо да изађемо, значи да одустајемо. Ја не мислим да је Британија неко ко одустаје. Мислим да треба да останемо и да се боримо", рекао је он за Би-Би-Си.

"Ви можете да промијените читав ток европске историје" написао је за Дејли телеграф донедавни градоначленик Лондона Борис Џонсон, заговорник капмање за излазак из ЕУ.

"Надам се да ћете гласати за излазак и повратити контролу над судбином ове велике земље", рекао је он.

Један од највећих заговорника изласка из ЕУ Најџел Фараж очекује да ће пар мјесеци послије Брегзита и Аустрија иступити из ЕУ.

Према сајту "Шта Уједињено Краљевство мисли", присталице и противници останка у Унији имају готово подједнаку подршку бирача - свако по 50 одсто.

Међутим подаци Бетфера - највећег свјетског система онлајн кладионица, показују да је вјероватноћа останка у Британије у ЕУ је порасла на 72 одсто у односу на 60 до 67 одсто у петак, јавио је Ројтерс уз напомену да нове анкете и кретања на тржишту указују на промјену расположења након претходног вишенедјељног раста подршке изласку из Уније.