latinica  ћирилица
20/06/2016 |  12:10 ⇒ 12:11 | Аутор: СРНА

Боровац: Евидентиран повратак 1,1 милион људи

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац оцијенила је данас у Сарајеву да је у БиХ у протеклих 20 година учињен велики напредак у процесу провођења Анекса седам Дејтонског споразума и да је евидентиран повратак 1,1 милион избјеглица и интерно расељених лица.
Ларс-Гунар Вигемарк и Семиха Боровац - Фото: СРНА
Ларс-Гунар Вигемарк и Семиха БоровацФото: СРНА

"Више од 220.000 некретнина враћено је пријератним власницима и носиоцима станарског права, односно имовина је враћена у 99 одсто случајева, што БиХ чини изузетним примјером не само у региону, него и шире када је ријеч о провођењу имовинских закона", навела је Боровчева.

Према њеним ријечима, око 98.000 људи још има статус расељених лица, а скоро 30.000 лица из БиХ је у статусу избјеглица.

Она је нагласила интензивне активности на неколико пројеката повратка, међу којима је Регионални стамбени програм који заузима водеће мјесто са стамбеним рјешењима за 5.400 породица које се враћају из Србије, Хрватске и Црне Горе у БиХ.

"Опредијелили смо се за интензиван процес изградње који ће БиХ у овој и сљедећој години претворити у велико градилиште и обезбиједити 1.800 нових стамбених јединица", поручила је Боровчева.

Она је упозорила да и поред свега процес повратка у БиХ носи још много изазова.

"Министарство за људска права и избјеглице БиХ инсистираће на свеобухватном приступу који се заснива на потребама, али и правима избјеглих и расељених лица, а нарочито повратника, гдје првенствено мислим на изједначавање приступа правима за здравствену и социјалну заштиту, очување права стечених у мјестима расељења, адекватног образовног система без дискриминације по било ком основу - што све заједно представља предуслов повратка и враћање повјерења у институције БиХ на свим нивоима", закључила је министар за људска права и избјеглице БиХ.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк нагласио је да је у протеклих 25 година ЕУ помогла многим од два милиона избјеглица и расељених лица из БиХ да се врате у своје домове.

Он је нагласио да овај посао није завршен све док постоји иједна породица која жели да се врати, а није у могућности да то и оствари.

Према његовој оцјени, највећа препрека повратку у БиХ јесте непостојање економских могућности.

Регионални представник УНХЦР-а за југоисточну Европу Ендрју Мејн навео је да се у БиХ проводи велики број пројеката који ће обезбиједити помоћ за 34.000 повратника.

"Сад је потребно ускладити заједничке напоре да се заврши провођење Ревидиране стратегије Анекса седам у оквиру договорених рокова, како људи више не би били расељени", рекао је Мејн.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ и УНХЦР, поводом Свјетског дана избјеглица, организовали су данас у Сарајеву заједничку конференцију посвећену стању расељене популације у БиХ, као и пратећу изложбу "Заједно за најугроженије".

Током пленарне сједнице презентована је тренутна ситуација у вези са спровођењем пројеката, достигнућима и изазовима у вези са Ревидираном стратегијом за провођење Анекса седам Дејтонског споразума, а дискутовано је и о преосталим приоритетима и потребама за рјешавање проблема за преостале најугроженије расељене породице.