latinica  ћирилица
20/06/2016 |  10:47 ⇒ 10:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: Сусрет Вучића и Грабар Китаровић значајан догађај

Потпредсједник Самосталне демократске српске странке и предсједник СНВ-а Милорад Пуповац оцијенио је да је сусрет хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић и српског премијера Александра Вучића, у Хрватској, а потом у Србији, значајан догађај с обзиром на то да су односи двију држава протеклих година били "на ивици тензија".
Милорад Пуповац - Фото: РТС
Милорад ПуповацФото: РТС

Милорад Пуповац истиче да већ дуго није било сусрета ове врсте посебно због тога што је, како је рекао, протеклих година и мјесеци стање односа двију држава било врло напето, посебно након чињенице да је Хрватска покушала да блокира отварање Поглавља 23 у преговорима Србије и ЕУ као.

Овај сусрет је, сматра Пуповац, значајан јер ће једна од главних тема бити оно што представља отворена питања односа двију земаља: питање мањина, питање прекограничне сарадње, питање границе и ратног наслијеђа - несталих особа и културног добра.

С обзиром на то да Хрватска тренутно има техничку владу, предсједница нема велика овлашћења, а Вучић је у Србији још увијек мандатар овај је састанк специфичан, но Пуповац тврди да је и даље битан.

"Такви сусрети имају барем двије значајне компоненте: симболично-политичку којом се показује спремност на сарадњу и ствара простор за дијалог, а други је оперативан за који предсједница нема у овлашћења, а Вучић има. Мораће се пронаћи механизам како да се те разлике у компетенцијама ускладе. Но ако се и прва компонента задовољи и то ће бити довољно", рекаоје Пуповац за регионалну Н1ТВ.

На констатацију да су се Вучић и Грабар Китаровић до сада састали два пута и на питање да ли је тих сусрета могло бити више, Пуповац каже:

"Вјероватно нису могли више. Постоји питање и српског предсједника Николића који је исто важан фактор. Ово је пробијање леда, отварање врата за дијалог двију земаља након чега ће бити лакше да Грабар Китаровић дође у Србију и сретне се с Николићем, а и да Вучић дође у Хрватску и сретне се с представницима власти".