latinica  ћирилица
20/06/2016 |  09:39 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Хрватски Сабор данас сам себе распушта?

Хрватски Сабор данас наставља сједницу, на којој се очекује одлука о самораспуштању Сабора након што је то затражио укупно 91 посланик у осам одвојених приједлога.

Одлука би требало да ступи  на снагу  средин јула, а пријевремени парламентарни избори могли одржали почетком септембра.

Предсједник Хрватског сабора Жељко Рајнер рекао је да ће самораспуштање Сабора сигурно ставити на дневни ред, иако су многи изразили резерву да ће он манипулисати том одлуком и одуговлачити са стављањем те тачке на дневни ред сједнице. И сам Рајнер усмено се обвезао на стављање наведене ставке на дневни ред за вријеме  сједнице, провоцирајући примједбом да би он "теоретски то могао завлачити до краја мандата јер правилник и закони о томе не говоре ништа".

"Сједница Сабора је у понедјељак. Ми ћемо самораспуштање Сабора сигурно ставити на дневни ред. Правилник и закони о томе не говоре ништа. Теоретски бих то могао завлачити до краја мандата, али то нећу учинити јер сам свјестан озбиљности тренутка. Сабор престаје да ради 15. јула ", изјавио је Рајнер новинарима у централи ХДЗ-а прекјуче.

Након конзслтација на Пантовчаку у петак, и сама Колинда Грабар-Китаровић апеловала је на предсједника Сабора Жељка Рајнера да гласање о распуштању Сабора што прије уврсти на дневни ред Сабора.