latinica  ћирилица
20/06/2016 |  08:40 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Акција "Круна"- Ухапшено 13 особа због фалсификовања документа (ВИДЕО/ФОТО)

У оквиру међународне акције "Круна" полицијски службеници МУП-а Републике Српске ухапсили су осам лица осумњичених за неовлашћено продавање личних докумената држављана БиХ припадницима криминалних група из региона који се доводе у везу са најтежим кривичним дјелима. У Хрватској су ухапшена три лица, а у Словенији два.
Акција МУП-а  РС "Круна" - Фото: РТРС
Акција МУП-а РС "Круна"Фото: РТРС

Међу ухапшенима у БиХ је и једна полицијска службеница. Претресено је више локација на подручју Републике Српске, ФБиХ, Хрватске и Словеније. 

Изузето је оружје, већи број фалсификованих докумената, мобилни телефони и сим картице, рачунарска и фото опрема. Ријеч је о вишемјесечној истрази коју спроводи Јединица за организовани криминалитет МУП-а у сарадњи са Тужилаштвом БиХ.

- Установљено је да су одређена лица из БиХ обезбиједила биометријску путну исправу, оригиналну, и личну карту БиХ за криминогена лица, с тим да су украли идентитет лица која су напустила нашу земљу, одселили се у земље трећег свијета, Аустралију и Канаду. Злоупотребом положаја дали су валидне документе БиХ криминалцима из региона - рекла је Мирна Миљановић, шеф Одјељења за односе с јавношћу МУП Српске.

Међу ухапшенима је полицијска службеница, осумњичена да је помагала у изради и добијању спорних докумената. Осумњичени су за стицање имовинске користи од више десетина хиљада марака, а бх. грађани, чији је идентитет злоупотријебљен, су оштећени.

- Осумњичени су личне податке садржане у личним картама и путовницама, као и јавним исправама и другим евиденцијама продавали њима познатим иностраним држављанима, за потребе израде кривотворених докумената са стварним подацима, а које су користили припадници криминалних скупина и кланова из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Бугарске, а који се доводе у везу са извршењем најтежих кривичних дјела из области организованог криминала - рекао је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

У акцији "Круна" ухапшено осам особа

Претреси и хапшења на подручју Хрватске и Словеније координисани су са хрватским УСКОКОМ и Специјалним тужилаштвом за организовани криминал Словеније. Акција "Круна" најсложенија је акција која обухвата кривична дјела организованог и сајбер криминала у БиХ и региону, речено је у Тужилаштву БиХ. 

У акцији "Круна" нису претресене просторије IDDEEА-е

У појединим медијима објављена је информација да су у данашњој акцији "Круна", коју су провели полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске по налогу Тужилаштва БиХ, претресене и просторије Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA).

У циљу објективног и правовременог информисања обавјештавамо јавност да ниједна од организационих јединица IDDEEA-е није била предмет полицијских претреса у оквиру данашње акције "Круна".

IDDEEA има шест организационих јединица, сједиште и Центар за складиштење, персонализацију и транспорт личних докумената у Бањалуци те регионалне центре у Сарајеву, Бијељини, Мостару и Бихаћу.